България се очаква да кандидатства за присъединяване към Европейския валутен

...
България се очаква да кандидатства за присъединяване към Европейския валутен
Коментари Харесай

Ще кандидатстваме за чакалнята на еврозоната до юни

България се чака да кандидатства за присъединение към Европейския валутен механизъм, прочут като ERM-2, до юни тази година като предварителна стъпка към приемането на страната в еврозоната и еврото. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов, представен от БНР и аегниця „ Ройтерс ".

" По никакъв метод не можем да представляваме какъвто и да било риск за еврозоната ", добави Горанов, визирайки обвързаността на българския лев към еврото през последните две десетилетия, както и мощните стопански фундаменти на България - критерии, които дават отговор на тези, нужни за участие в еврозоната. Това са недостиг и инфлация под 3% и дълг по отношение на Брутният вътрешен продукт под 65%.

Говорителка на Министерство на финансите удостовери, че става въпрос за подаване на молба за присъединение към ERM-2 през първата половина на 2018-а година.

От Европейската комисия показват, че поддържат сходен ход, само че допълват, че не всички 19 членове на единния валутен блок се усещат удобно във връзка с концепцията за присъединението на България.

" Ройтерс " припомня, че България има фискален остатък, инфлацията е под надзор, а страната е една от най-слабо задлъжнелите страни - членки на Европейски Съюз.

През юни 2017 година България очевидно форсира дипломатическите диалози с водачи в Европа в посока приемане на страната в така наречен чакалня на еврозоната (механизма ERM II). Три до пет години след влизането в ERM е реалистично да се мисли за изгубването на лв., предвижда тогава министърът на финансите Владислав Горанов.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР