България се обедини около една обща позиция. Нашето право да

...
България се обедини около една обща позиция. Нашето право да
Коментари Харесай

Димитър Гърдев: Военни действия срещу Русия няма да има, но положението вече няма да е каквото беше

" България се сплоти към една обща позиция. Нашето право да имаме равноправно присъединяване в НАТО си е безусловно част от нашия суверенитет и тук няма да има никакви разлики дори и от новата партия, която влезе в Народното събрание. Нашата политика се дефинира от общата политика на Блока, тъй че ние нямаме благоприятни условия за независима самодейност. В този случай не е належащо, тъй като тук договарянията се водят от обща конструкция на НАТО и Съединени американски щати. Тук не би трябвало да има преескалиране на напрежението ", разяснява специалистът по интернационалните връзки и интернационална сигурност Димитър Гърдев в " Денят ON AIR ".

Той разясни, че силите, които разполагат войски на наша територия, няма да бъдат тук на непрекъсната основа.

" Като ръководител на Комисията по външна политика в предходния парламент добре познавам гласуваното решение за този стадий от " Еър полисинг ". В нашето решение на Народното събрание категорично се показва, че тези наши съюзнически сили нямат право да употребяват въоръжението си без експлицитното единодушие на България. Ние поставихме тази уговорка, с цел да има опция и българската страна да оцени ситуацията, когато вероятно има някакво нарушаване на въздушното пространство и напълно е въпрос на българския суверенитет и решение на България да се употребява въоръжението на тези самолети ", сподели още Гърдев пред Bulgaria ON AIR.

Гостът посочи, че се намираме в доста сериозен и конфликтен район.

" Решението за участие на България в този съюз не е само и единствено Русия. Ние граничим с мощни страни. Участието в този съюз ни дава убеденост и гаранции за суверенитета ни. Нека да не се измества тематиката единствено към Русия. Да погледнем какво е нужно на България и какъв брой е значимо да участваме в този единствен боен съюз ", съобщи Гърдев.

" Със сигурност ситуацията няма да се върне в тази точка, която беше единствено преди към месец. Но по-мащабен спор, с замесване на НАТО и на съществени военни дейности против Руската федерация, не мисля, че ще има. Първо, няма такава опция чисто юридически по Вашингтонския контракт. Решението за такива дейности се взема от Съвета на НАТО и от всяка една страна членка, там решението е единомислещо. НАТО е защитителен съюз, той работи единствено когато бъде нарушена териториалната целокупност на страна членка ", изясни специалистът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР