България се нуждае от Закон за доброволчеството. Формулата на Българския

...
България се нуждае от Закон за доброволчеството. Формулата на Българския
Коментари Харесай

Акад. Христо Григоров: Силата на БЧК са доброволците


България се нуждае от Закон за доброволчеството. Формулата на Българския червен кръст е сплотяват и решавай. Обединяваме всички, които желаят да оказват помощ и всички дружно сме доста ефикасни, мощни, бързо стигаме до хората, спасяваме човешки животи.

Готови сме в границите на броени часове да помогнем във всяка една точка на страната. Ние сме институция, на която може да се разчита. Това съобщи в изявление за БГНЕС учен Христо Григоров, ръководител на БЧК.

БГНЕС разгласява цялостния текст на изявлението с него:

БГНЕС: Акад. Григоров, тази година се празнуват 140 години от основаването на Българския червен кръст. Каква е равносметката от активността му и какви са провокациите пред вашата авторитетна организация?

Христо Григоров: Преди 190 години, на 8 май, бе роден великият хуманист, индивидът, който поставя основите на нашето международно придвижване Анри Дюнан – първият, който получава Нобелова премия. В нашето международно придвижване членуват 190 страни, имаме над 14 млн. доброволци, тъй че това е мощна конструкция, която е подготвена във всеки един миг, на всички места по света да оказва помощ на всеки, който е в потребност. Тази година честваме 140 години, основани сме директно след войната. Най-напред се основават дружините на Българската войска, редом с това, по сходство на Руския червен кръст построяваме БЧК. 140 година това е един интервал, в който нашата организация с нашите предшественици и ние сме работили в интерес на хората, в интерес на обществото. Мога напълно умерено да споделя, че стъпихме върху едни здрави основи на нашите предшественици и успяхме да изградим една къща на положителното, в която всеки един може да получи помощ, протегната ръка и всеки един може да получи топлота и обич. Това е БЧК – почтено извървени 140 години - в интерес на хората, в интерес на държавните институции.

БГНЕС: Какво страната може още да направи, с цел да подкрепи вашите благородни дела?

Христо Григоров: През 1995 година Народното събрание гласоподава Закон за БЧК, закон, в който доста тъкмо са написани правата и отговорностите. Държавата е поела ангажимент да оказва помощ на БЧК, това е и в подтекст на подписаните Женевски съглашения, по които нашата страна е страна. Но вътре страната е вменила на БЧК извънредно виновни задължения. Това е бедствената подготвеност, Планинската избавителна работа, Водно-спасителната работа, безвъзмездното кръводаряване, младежката ни конструкция. Да вземем бедствената ни подготвеност – успяхме да изградим в страната 5 национални склада, в които имаме всичко належащо за 12 000 души. Радиокомуникации, транспортни средства, наряди, колцентър и сме подготвени в рамките сред 2 часа и половина и 3 часа във всяка една точка от страната да изнесем помощ. Това сме го потвърдили неведнъж. Така че ние това не го вършим независимо, това го вършим дружно с страната. Заедно с военачалник Николов, дружно с него сме първите, които сме там, където би трябвало да подадем ръка. Това го демонстрирахме неведнъж в Перник, Аспарухово, Хитрино, под дърво и камък. Така че БЧК е една институция, на която може да се разчита.
 Червен кръст ще го има и в бъдеще Червен кръст ще го има и в бъдеще / БГНЕС
БГНЕС: Освен в България, взели участие ли сте в филантропични задачи в чужбина?

Акад. Христо Григоров: БЧК има значителен престиж. Силата на нашата организация - това са доброволците. Разполагаме с към 20 000 доброволци, професионално подготвени от нас. И може би ще бъде забавно да се знае, че в конкуренция със 190 страни, на два пъти имаме международни награди за доброволчество. Така че, когато приказваме за доброволчество, за нашата активност и интензивност тя е оценена и ние сме включвани неведнъж, наши представители са взели участие в задачи по линия на нашата централа в Женева, тъй че БЧК е сътрудник. Имаме контракт с 24 национални сдружения за оказване на помощ. Заедно с Турския червен полумесец построяваме в България склад за бедствена подготвеност, който ще обслужва при нужда задачите Балкани от една страна. От друга страна работим за построяването на образователен център, в който ще идват сътрудници по бедствена подготвеност от Балканите, да обменяме информация, опит и да се образоваме. България става един център по този въпрос. Когато приказваме за интернационалната интензивност, ние сме приети като едно от доста мощните сдружения в Европа.
 Имаме над 14 млн. доброволци Имаме над 14 млн. доброволци / БГНЕС
БГНЕС: Споделете за някои от най-силните ви моменти, когато сте оказвали помощ и подобен, който ви е впечатлил?

Христо Григоров: Има нещо, което доста ме развълнува. Това беше огромното наводняване в Аспарухово. Веднага цялото управление се подвигна, отидохме да оказваме помощ и на втория ден при мен идва един човек и плаче, и споделя – господин Григоров, като видях тези апокалиптични фрагменти, взех една лопата, обух ботушите, цяла нощ съм помагал и сутринта закъснях за работа. И когато отидох, шефът на компанията сподели, че съм уволнен. Така че това ме развълнува, тъй като във всяка една цивилизована страна, а ние претендираме да сме такава, още повече, че сме част от едно огромно европейско фамилията, е редно да има закон за доброволчеството. Просто да се легитимират правата и отговорностите както на работодателите, по този начин и на доброволците като цяло. Не може за доброволци да се считат единствено тези, които са към общините, а пък други, които са не по-малко ангажирани и подготвени и газят и оказват помощ, да не са доброволци. Когато се приказва за закона, този закон би трябвало да бъде повсеместен и би трябвало да пази ползите на доброволците. Този закон към този момент се подмята 5 години като един парещ картоф от държавно управление на държавно управление, само че популярност Богу най-сетне сега той се дискутира и аз имам вяра, че с мандата на това държавно управление най-сетне ще излезе този закон. Важен и нужен е.
 Имаме над 14 млн. доброволци, тъй че това е мощна конструкция, сподели ръководителят на БЧК Имаме над 14 млн. доброволци, тъй че това е мощна конструкция, сподели ръководителят на БЧК / БГНЕС
БГНЕС: На 8 май отбелязахме Деня на Червения кръст и Червения полумесец, по какъв начин го посрещна БЧК?

Христо Григоров: Поздравихме като национално управление всички наши симпатизанти, доброволци, чиновници, корпоративния бизнес, който в последните години извънредно доста оказва помощ, институциите, с които сме сътрудници. Силата на нашата организация не е единствено в непреходността на нашите хрумвания, а тази мощ е тъй като въведохме една нова формула – не разделяй и владей, а обединявай и решавай. Обединяваме всички, които желаят да оказват помощ и всички дружно сме доста ефикасни, мощни, бързо стигаме до хората, спасяваме човешки животи. Прави ни горди това, че тези 140 година са един заслужен извървян път от всички тези хора, които са се отдали на тази хуманна концепция да оказват помощ. А най-радостното е това, че нашата младежка организация, доброволците това са едни младежи с огромни сърца, в които са влезнали тези добродетели, които ние сме наследили от нашите баби и дядовци – да сме положителни, усърдни, да подаваме ръка. Българският Червен кръст ще го има и в бъдеще и за какво да не кажем, че това е една гаранция за бъдещето на България. Защото тези младежи ще извадят България от тази тежка обстановка, в която се намира сега. Благодаря на всички наши симпатизанти, другари, доброволци. Благодаря на хората, които ни подават ръка на нас, а ние дружно подаваме ръка на тези, които имат потребност. Благодаря ви, другари. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР