България се нуждае от преки доставки на руски газ през

...
България се нуждае от преки доставки на руски газ през
Коментари Харесай

Радев предлага Български поток на Путин

България се нуждае от директни доставки на съветски газ през Черно море. Може да назовем това "Български поток ", декларира президентът Румен Радев в изявление за съветския в. "Комерсант ".

Радев акцентира, че подобен път за доставка на гориво ще дава отговор на потребностите за енергийна сигурност и успеваемост освен за България, само че и на целия Европейски съюз.

Президентът показва, че подобен метод се диктува от здравия разсъдък. "Както за Русия, по този начин и за България логически избор за разширение на доставките на съветски природен газ в Европа е път през българска територия. Затова е в наш общ интерес да получим директно съветски газ на черноморското крайбрежие на България ", показва българският държавен глава.

Той не пропуща да означи, че родината му е била е атомна страна и би трябвало да остане атомна.

Румен Радев отразя очакванията на Кремъл за закупуване на съветски изтребители с претекста, че като член на НАТО би трябвало да се въоръжаваме от партньорски страни.

На 1 декември 2014 година по време на визитата си в Турция президентът Владимир Путин заяви, че Русия се отхвърля от строителството на "Южен поток ", предвиждан за доставка на 63 милиарда куб. метра до Европа през Черно море и България. Решението беше изненадващо, само че закономерно. На 17 април 2014 година Европарламентът прикани "Южен поток " да не бъде изграждан. Еврокомисията настоя двустранните съглашения на страните от Европейски Съюз с Русия да бъдат преразгледани. На 2 юни 2014 година Еврокомисията откри наказателна процедура против България поради опасенията, че при избора на изпълнителите на "Южен поток " в България ще са спазени условията на Европейски Съюз от Третия енергиен пакет.

Изпълнителят на правата в България, дружно с пет български подизпълнителя, трябваше да бъде компанията "Стройтрансгаз " на Генадий Тимченко, само че поради войната в Украйна тази компания, която по генезис е дъщерна на "Газпром ", беше включена в листата на фирмите, които съгласно Съединени американски щати подлежат на наказания.

Последва давление на гостуващи в София американски сенатори и някогашният министър председател Орешарски заяви, че България стопира работа по "Южен поток ".

Така се стигна до решението на Путин да разгласи раждането на „ Турски поток “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР