България се нуждае от нов изседователски кораб за нуждите на

...
България се нуждае от нов изседователски кораб за нуждите на
Коментари Харесай

Страната ни се нуждае от нов изследователски кораб

България се нуждае от нов изседователски транспортен съд за потребностите на Института по океанология във Варна. Единственият кораб, който се употребява в този момент, е близо 40 годишен, мощно амортизиран и през 2022 година ще бъде спрян от придвижване.

Изследователският транспортен съд „ Академик " прави всяка година десетки експедиции. Данните, които океанолозите събират, са част от уговорките на страната ни към Европейската комисия за мониторинг на Черно море.
проф. Снежана Мончева, шеф на Института по океанология: Ние сме длъжни да вършим това и изследователският транспортен съд е едно от наложителните средства, което ни дава опция да изпълняваме тези задължения. Нито един план не предлага перо „ поддръжка на транспортен съд ".
Всяка година Българска академия на науките отпуска 70 000 лв. за поддръжка, само че те покриват едвам една трета от нужните поправки. постоянно по време на корабоплаване нещо на кораба се скапва.
Мариян Чолаков, капитан на транспортен съд „ Академик ": Нещата вървят в посока поправки, които са наложителни, с цел да поддържа корабът документите и да може да плава. Но всичко си има край и този транспортен съд ще има някакъв край, тъй че би трябвало да се мисли за закупуването на нов транспортен съд.
Нов проучвателен транспортен съд коства към 40 млн. лв., нужно е почти толкоз и за оборудването му с научна инсталация. Но в случай че страната ни спре да прави мониторинг на Черно море, предстои на наказания от Европейската комисия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР