България се нуждае от многопрофилна университетска детска болница, но може

...
България се нуждае от многопрофилна университетска детска болница, но може
Коментари Харесай

Има ли по света национална детска болница, която да е изцяло частна, питат от педиатри

България се нуждае от многопрофилна университетска детска болница, само че може ли частна болница да организира държавна политика . Това питат в намерено писмо от Българската педиатрична асоциация (БПА).

Ако националната детска болница бъде частна това значи ли, че страната и Министерството на здравеопазването абдикират от прокламирания си приоритет " Майчино и детско опазване на здравето "? Ако е по този начин, дано да го заявят обществено, приканват от БПА.

Асоциацията от години сигнализира държавните институции за потребността и нуждата от цялостна промяна на детското опазване на здравето .

Изграждането на национална детска болница е единствено част от тази промяна. Сегашната болница " Проф. доктор Иван Митев " значително извършва такива функционалности, само че изпитва остра потребност да има всички нужни звена и нужната материална и техническа база, пишат от асоциацията.

От години казусът с неналичието на такава болница е публично притежание, от Здравното министрество също вършат стъпки в посока създаване на такава болница.

" В околните дни стана известно, че частен вложител желае да построи детска болница с искания за национална такава. Както излиза наяве, процедурата е в ход и следва да се произнесат здравният министър и Министерският съвет ", пишат от асоциацията.

Подобна самодейност слага няколко значими въпроса:

Първо, може ли една частна болница да бъде национална и да подсигурява в дълготраен проект еднакъв достъп на всички български деца?

Може ли една частна болница да организира държавна политика, в който и да е бранш на опазването на здравето и да иззема функционалностите на страната ?

Как една новоизградена частна болница ще бъде акредитирана като университетска и ще подсигурява качествено здравно обслужване и образование ?

Има ли някъде по света национална детска болница, която да е напълно частна ?

От Асоциацията слагат пред обществото и въпроса дали някой прави оценка какъв брой са тесните експерти, обслужващи детската възраст в нашата страна, и какъв брой са нужни за осъществяване на съответните клинични пътеки .

Подготовката на детски лекари, в това число и усвояването на високоспециализираните действия, изисква доста години, а в страната ни липсват и експерти по медицински грижи.

Дългогодишният ни опит демонстрира, че субсидирането единствено по линия на НЗОК, изключително при съществуването на предели, лимитира качеството и размера на педиатричната помощ в лечебните заведения . Това е повода неведнъж да сме предложили бъдещата Национална детска болница да има специфичен статут на финансиране, което може да бъде осъществено единствено и само от страната , пишат от Педиатричната асоциация.

" БПА изрично декларира, че построяването на по този начин мечтаната национална детска болница от частен вложител е недопустимо ! Това би трябвало да бъде държавна отговорност и приоритет. Смятаме, че обвързване на страната е да обезпечи допустимо най-високия постижим стандарт на здравни грижи за деца и никое дете да не бъде лишено от достъп до тях. Ако има същински родолюбиви частни вложители, са добре пристигнали да поддържат страната в тази самодейност ", написа проф. доктор Иван Литвиненко, ръководител на УС на БПА.

От педиатричната асоциация признават, че България се нуждае от многопрофилна университетска детска болница, която да е средище за образование на младите медицински фрагменти и в която да се прави научно-изследователска активност, само че са изрично срещу това да е частна болница.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР