България се нуждае от антиинфлационна политика за овладяване и ограничаване

...
България се нуждае от антиинфлационна политика за овладяване и ограничаване
Коментари Харесай

Икономист: Очаква се намаление на цените на храните в началото на лятото

България се нуждае от антиинфлационна политика за преодоляване и ограничение на вътрешните източници на инфлация. Факт е, че показателят на индустриалните цени на вътрешните производители през 2022 година по отношение на миналата година демонстрира приръст с 48,4 на 100, което е над два пъти по-висок ритъм спрямо показателя на цени на производител на вносните артикули, възлизащ на 21,2 на 100.

Към вътрешните източници на инфлация, с изключение на по-високата енергийна инфлация в първата половина на 2022 година, би трябвало да отнесем пазарните недъзи - спекулативни трендове, нелоялна конкуренция, завишаване на търговски надценки и илюзорни понижения, неяснота на ценовите структури по веригата на цената. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция проф. доктор Татяна Хубенова от Института за стопански проучвания на Българска академия на науките, ръководител на Съюза на икономистите в България.

Особена заостреност за потребителите и обществото като цяло имат асиметричността на информацията за пазарната конструкция на цените на храните и услугите, уточни ученият. Имаме институции за контрол и надзор, само че е необходим по-добър потенциал за влияние. Трябва да има по-добра и по-строго реактивна политика на национално ниво, районно и общинско ниво. Хората би трябвало да имат настояща месечна информация за нивото на междинните цени на избрани групи артикули и услуги в обособените районни центрове на България. Трябва да се подтикват локалните производители посредством асоциации и по-добра пазарна организация на тържища и фермерски пазари, разяснява проф. доктор Татяна Хубенова.

По думите й, значимо е да се ускори вниманието към периода на валидност и наложителната информация, че избрани артикули, да вземем за пример след три дни, излизат от период на валидност. Да се засилят тези условия към всички търговци, в това число към комерсиалните вериги, предложи Хубенова. По този метод, съгласно учения, от една страна хората ще имат по-добра маркетингова информация, а от друга ще се реализира стимулиране на конкуренцията.

Друг механизъм за преодоляването на цените са регулярно осъществяване на мониторинг и инспекциите, които по думите на учения до момента в България преобладаващо са били постфактум, както е да вземем за пример при доказването на картелни съглашения.

За намаляването на цените ще работят и тласъците за разкриването на фермерски пазари и акции на локални производители. Подобна мярка е имала позитивен резултат във Франция след 1999 година, когато съвсем година преди въвеждането на еврото като средство за обращение, по едно и също време с акцията " поддържаме франка - одобряваме еврото " се разпростират и огромни акции на локални производители за стимулиране на конкуренцията, с апели да се купуват артикули, създадени във Франция, разкриват се голям брой фермерски пазари, задължават се огромните търговски вериги да имат доста по-голяма повърхност, на която да се оферират артикули на деня с изтичаща след два или три дни валидност.

Ученият посочи, че сходни акции във връзка с комерсиалните мрежи не са правени единствено във Франция, само че и в доста страни в Европейски Съюз и по света за противопоставяне на инфлацията.

Според проф. Хубенова би било доста добре, само че е прекомерно оптимистично още през април да чакаме поевтиняване на храните, тъй като стопанската система е инерционна система. Договорените цени към този момент са във веригите на доставки, те са договорно обвързани и ще има време за акомодация към по-ниско ниво. Към момента би трябвало да чакаме най-вероятно избран позитивен резултат основно от сдържането на енергийните цени.

Но, също така, ценообразуването на артикули и услуги остава " натоварено " и с възходящите цени на услуги и на лихвени проценти, свързани със отговорностите по заеми на производителите и търговците - по този начин наречената инфлация на разноските ще се въздейства и от този фактор в 2023 година, разяснява ученият. Проф. Хубенова добави, че всичко ще зависи от салдото сред търсенето и предлагането на съответните пазари и пазарната организация.

Безспорно е да чакаме позитивен резултат на подхванатите от страната ограничения за мониторинг на цените и избран контрол на ценообразуването. В този смисъл по-реалистично е да усетим понижението на цените на храните едвам при започване на лятото, като в последна сметка всичко зависи и от цените на енергийния импорт и намаляването на индустриалните разноски, посочи проф. Хубенова.

При разбор на хармонизирания показател на потребителските цени по обособени стокови позиции най-тревожна за България остава освен енергийната инфлация, инфлацията при храните - скотски и растителни мазнини, млечни артикули, месо, зеленчуците, като завишаването на цените при животинските и питателните масла е 38 % към декември 2022 година на годишна база, означи ученият. Тя посочи, че макар ограниченията по отношение на Данък добавена стойност, хлябът и зърнените произведения остават с 25 на 100 инфлация за предходната година, месото - с 18,2 на 100, млякото, млечните артикули и яйцата -

27,7 на 100, до момента в който при някои вносни артикули - кафе, чай, какао, повишението на хармонизирания показател е единствено с 16,1 на 100. Това съгласно учения значи, че България има вътрешни източници на инфлация, които са свързани с несигурността на бизнеса и неразбираемата ценова конструкция на пазара, както и с проблемите на структуриране на пазара на дребно и на едро, т.е. проблемите за това по какъв начин работят комерсиалните надценки, какъв е контролът върху храните и надзорът във връзка с конкуренцията.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР