България се настани трайно на 111-о място по свобода на

...
България се настани трайно на 111-о място по свобода на
Коментари Харесай

Българската журналистика е задушена в менгеме между мафията и властта

България се настани трайно на 111-о място по независимост на словото измежду 180 страни. Тя бе класирана на тази позиция за втора година от основаната в Париж интернационална организация " Репортери без граници " (РБГ), която популяризира през вчерашния ден годишния си отчет. От 2014 година страната ни постоянно е над стотното място, до момента в който през 2007 година, когато влизаше в Европейски Съюз, делеше 35-о и 36-о място с Франция. В тазгодишната ранглиста Франция е на 32-ро място, а България се намира сред Етиопия и Мали. В Европа единствено Русия (149-а), Беларус (153-ти) и Турция (157-а) са по-зле по независимост на словото от нашата страна.

На първите три места в класацията са Норвегия, Финландия и Швеция. Последното място е за Туркменистан.

Като проучва влошаващото се състояние на публицистите в света, отчетът на РБГ, установи: " Журналистите основават неудобства, тъй като проверяват интернационалната търговия с въздействие сред политически ръководители и мафиотски мрежи, а също по този начин проверяват европейските фондове, които изчезват, като да вземем за пример в България - една страна, посочена постоянно поради хроничната си корупция и неефикасната си правосъдна система. Журналистите са хванати в менгеме сред проведената престъпност и властта, която не ги пази, а ги премазва: през септември 2018 година полицията арестува двама проверяващи публицисти от самостоятелни медии (от уеб страницата " Биволъ " и от румънска медия - б. р.), до момента в който проверяваха отклонение на европейски фондове. "

През 2018 година се очакваше възстановяване на свободата на словото, тъй като България бе ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз през първото полугодие, само че се случи противоположното, написа РБГ. Като отбелязва, че след убийството на телевизионната журналистка Виктория Маринова управляващите са се пробвали да прикрият събитията посредством интервенция в следствието, се прибавя, че в България се следи необятно разпространяване на " корупция и съглашателство сред медии, политици и олигарси ". " Най-типичният образец за това накриво положение на нещата е Делян Пеевски, който видимо има два вестника ( " Телеграф " и " Монитор " ), само че негови са също един ефирен канал (Канал 3), интернет уеб сайтове и огромен дял от разпространяването на печатните медии. Правителството продължава да отпуска европейско финансиране на медии без никаква бистрота, което има темперамент на подкупване на получателите му, с цел да бъдат благосклонни към властта в своите изявления или да се въздържат да оповестяват някои проблематични вести. В същото време самостоятелните медии са подложени на засилващ се правосъден тормоз, какъвто е казусът с " Икономедиа. "

Заключението на раздела за българските медии гласи: " Заплахите против публицисти се ускориха през последните месеци и стигнаха дотам, че публицистиката към този момент е рискова специалност в България ".

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР