България се нарежда сред държавите с най-бързо възстановяване на чуждестранния

...
България се нарежда сред държавите с най-бързо възстановяване на чуждестранния
Коментари Харесай

Европейски доклад постави България сред отличниците в туризма

България се подрежда измежду страните с най-бързо възобновяване на задграничния туризъм и положително съответствие сред цена и качество. Това излиза наяве от изследване на Европейската туристическа комисия (бел.р. – организация с нестопанска цел със седалище в Брюксел), съгласно което броят на задграничните туристи през първото тримесечие на 2023 година, посетили България, е повишен с 21 на 100 по отношение на същия интервал на 2019 година

Освен нашата страна Сърбия (+27%), Черна гора (+12%) и Турция (+9%) са страните, в които е регистрирано най–бързо възобновяване за първите три месеца от 2023 година по отношение на предпандемичната 2019 година Проучването обгръща 32 европейски страни. Полша също надвиши равнищата преди пандемията с 4% въз основа на данните до март.



Това събитие значително евентуално се дължи на напора от публицисти, публични делегации, бойци и техните фамилии поради войната в Украйна дружно с украински бежанци, настанени в полски квартири, се споделя в отчета на комисията.

На противоположния полюс са Унгария (-20%), Германия (-21%), Финландия (-22%), Литва (-28%) и Латвия (-32%), които регистрират спад при визитите на задгранични туристи спрямо 2019 година

Въпреки че инфлацията продължава да натежава върху разполагаемия приход, семействата към момента са склонни да харчат пари за пътешестване. Това кара специалистите от Европейската туристическа комисия да чакат по-голям интерес към дестинации като Турция, Черна гора и България.

Последните данни до май като цяло демонстрират, че по-достъпните дестинации се показват по-добре. Примери са дадени с България в Източна Европа и Португалия в Западна Европа. Цените безспорно ще нарастват в допълнение по време на пиковия сезон и това може да докара до ускорение на тази наклонност.

Това евентуално пък ще бъде в минус на по-скъпите дестинации като Монако, Швейцария или Люксембург.

От Европейската туристическа комисия в умозаключение означават, че евентуалната причина за бързото възобновяване на страни като Сърбия, Турция и България се дължи на продължаващата война сред Русия и Украйна, както и възбраните, наложени за пътувания на съветските жители към по-голямата част от западните страни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР