България се нарежда на 19-то място сред 20-те най-големи замърсители

...
България се нарежда на 19-то място сред 20-те най-големи замърсители
Коментари Харесай

Само България от ЕС е сред 20-те най-замърсяващи със серен диоксид в света

България се подрежда на 19-то място измежду 20-те най-големи замърсители на планетата посредством създавани от индивида излъчвания на серен диоксид (SO2). С 350 хиляди тона, изхвърлени в атмосферата тя е и единственият член на Европейския съюз в този непрестижен лист. Всичките излъчвания идват от въглищни електроцентрали.

Това се твърди в оповестения през днешния ден международен отчет на Грийнпийс (виж прикачения документ), като заключенията са въз основата на данни от 2018 година

В него за пръв път със спътници на NASA са проследени " най-горещите точки " на планетата, от които се изхвърлят този парников газ. Салетитите наблюдават за качеството на въздуха от 2004 година насам, а в тази ситуация информацията от тях е доказана и от измервания на място в Съединени американски щати и Европейски Съюз. Най-големите естествени източници са вулканите, само че при човешката активност две трети от емсиите от серен диоксид идват от централи, изгарящи въглища и нефт. Останалата част идва главно от петролните рафинерии и металургични центрове.

Глобален отчет на Грийнпийс За България категорично е записано, че през 2017 година Европейски Съюз е приел по-строги правила за сероводородните излъчвания от въглищни централи, само че България им се опълчва и продължава да разрешава ТЕЦ-ове на нейна територия да работят по старите стандарти.

В никоя друга страна в Европа топлоцентралите на въглища не са посочени като главният замърсител. По този индикатор на България компания вършат Индия, Китай, Индонезия, Тайланд, Мароко, Южна Африка и Австралия.

Списъкът с 423 " горещи точки " по света включва три места в България. Под №33 е комплексът " Марица Изток " с трите едноименни централи и тази на " Брикел ". Те дружно са изхвърлили 205 000 тона серен диоксид, настояват от " Грийнпийс ". Това е и дял от близо две трети от българските излъчвания. Топлоелектрическа централа " Бобов дол " е на 98-о място с 85 000 тона, а третият български регион е Варна с активността на " въглищна централа и химически промишлен комплекс ", изхвърлили 60 000 тона.

 Това съгласно създателите на отчета е най-пряко засегнатият регион от активността на
Това съгласно създателите на отчета е най-пряко засегнатият регион от активността на " Марица Изток " и " Брикел ".

Другите три страни от континента, които са измежду " топ " замърсителите не са членове на евросъюза - това са Босна и Херцеговина, Сърбия и Украйна. Въпреки отговорностите си към Брюксел за съблюдаване на нормите за серен диоксид, обаче, България систематично е подложена на критика за неизпълнения на отговорностите си (виж тук и тук), а през последния месец Европейската комисия заведе и дело против страната точно поради излъчванията на серен диоксид (виж тук). Традиционните прегледи, в това число наказателните процедури на Европейската комисия, взимат като основа формалните данни на държавния мониторинг на въздуха. В този смисъл отчетът на " Грийнпийс " предлага за пръв път различен източник на информация.

Официалните данни на България да вземем за пример включват периодически данни, подавани от Топлоелектрическа централа къв виновната Изпълнителна организация по околна среда и води (звено на екоминистерството), както и данни от лимитираните на брой измервателни станции на въздуха по градове. Няма мониторинг в действително време на централите на въглища, нито станции, измерващи всички " горещи гнезда ", които данните от НСА разпознават.

С новата си методика огласеният през днешния ден отчет на световната природозащитна организация " Грийнпийс " допуска по-високо равнище на обективност и меродавност на сравнението сред международните замърсители. Данните са онагледени и от онлайн интерактивна карта, показваща на най-лошите източници на замърсяване с SO2 в света, която разрешава по-нататъшно изследване на " горещите точки " на излъчвания в другите райони.

В коментар за употребяваната методология за " Дневник " от националния офис на организацията, " Грийнпийс-България ", обясниха, че проучването демонстрира данните за качество на въздуха в региони със замърсяване, където няма обстоен и регулярен мониторинг за излъчвания в атмосферата. " Такъв е образецът с региона на Топлоелектрическа централа Бобов дол, покрай който няма непрекъсната станция за премерване на замърсители във въздуха, " уточни Меглена Антонова от " Грийнпийс-България ", която е и един от създателите на международния отчет.

 Почти целият Балкански полуостров оформя най-замърсеното със серен диоксид място в Европа.
Почти целият Балкански полуостров оформя най-замърсеното със серен диоксид място в Европа. " Горещите места " в България съгласно онлайн картата на отчета са Бобов дол, Гълъбово и Девня.

България като международен замърсител

Преди седмици и Европейската комисия установи, въз основа на обичайна методика, че България надвишава пределните стойности на възможни излъчвания на серен диоксид и одобри решение за завеждане на дело против България. Министърът на околната среда Нено Димов отговори на новината за делото против страната от Брюксел, че България влиза в нормите. Къде е истината?

Меглена Антонова обясни за " Дневник ", че въпреки и всеки един от ТЕЦ-овете в България поотделно да рапортува излъчвания в границите на нормата, то съвкупният резултат е надвишаване на позволените излъчвания на серен диоксид на национално равнище. " Министерство на околната среда и водите споделя, че централите в басейна " Марица Изток " според данните от техните системи за автоматизирани измервания съблюдават условията на европейското законодателство и нормите, избрани в техните сложни разрешителни. Това на доктрина е правилно, само че картината е напълно друга, в случай че преглеждаме кумулативния резултат на излъчванията в атмосферата от всички централи в региона дружно, а не всяка една поотделно. От една страна, всички излъчвания на централите, взети дружно, надвишават допустимите от европейското законодателство норми; от друга би трябвало да се има поради, че налаганите от закона правила са основани на политически сделки, а не на научни доказателства и проучвания. Ако погледнем оптимално допустимите правила, основаващи се на здравния резултат, би трябвало да гледаме препоръчваните от Световната здравна организация, да вземем за пример. А те са доста по-строги. "

Според разбора на " Грийнпийс " мястото на България в класацията на " горещите зони " на замърсяване със серен диоксид е резултат от несъответстваща държавна политика по отношение на Маришкия басейн и други въглищни региони в страната. " За страдание, този факт продължава да се отбягва от българските политици. Вместо да заложи на насочването на вложения в действия за преход оттатък въглищата и възстановяване на качеството на въздуха в региона Гълъбово, България продължава да субсидира систематични замърсители като тецовете на въглища, " добавя Антонова.


© "Грийнпийс " - България

" Горещите места " на замърсяване със серен диоксид в света съгласно данните на НАСА.

Кой замърсява най-вече

През последните 5 години, Китай последователно излиза от ролята си на най-замърсяващата страна на планетата. Към момента той е изпреварен както от излъчващата най-вече серен диоксид в света Индия, по този начин и от Русия, която се подрежда на второ място. Норилск в северен Сибир е с огромна преднина най-замърсяващото място в света - 1.898 млн. тона серен диоксид през 2018 година
Китай и Съединените американски щати, обичайните съществени замърсители със SO2, съумяват да понижат излъчванията си. Те са постигнали това посредством прекосяване към чисти енергийни източници. Китай също по този начин фрапантно е подобрил стандартите си за излъчвания и използването на надзор.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Замърсеният въздух (206)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР