България се намира на дъното в Европейския съюз по брой

...
България се намира на дъното в Европейския съюз по брой
Коментари Харесай

Единици държави в ЕС по-малко засегнати от COVID-19 от България


България се намира на дъното в Европейския съюз по брой инфектирани и умряли от ковид, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Екипът на организацията е употребявал единствено и само данните на министерствата на опазването на здравето, на гражданска отбрана, на Евростат, както и на университета „ Джонс Хопкинс “ от Балтимор. Проучването е завършило към 15:00 часа на 8 април 2020 година

При 7 милиона души население, в нашата страна са регистрирани към днешна дата 581 случая на инфектирани с рисковата болест и единствено 23 умряли. На брифинга на Нацоналния щаб в 17:00 ч. обаче стана ясно, че потвърдените случаи на COVID-19 у нас към този момент са 593, а жертвите са се нараснали с още една, откакто през днешния ден е умря мъж в Шумен, настанен в болница с пневмония и потвърдено заразяване с ковид. С тези индикатори ние освен стоим доста добре спрямо нашите балкански съседи, само че и изпреварваме в положителния смисъл редица други държави-членки на Европейски Съюз, с които имаме почти еднообразно население.

Първи на Балканите…

От балканските страни-членки на Европейски Съюз най-вече заболели и умряли от COVID-19 има в Румъния, която е и най-голяма по територия и население в района. При 19 млн. души население броят на хората с позитивни проби е 4761. 209 души са умряли, а 528 са излекувани.

Гърция с население от 10,7 млн. има 1853 заболели и 81 умряли, т.е. 4 пъти повече, в сравнение с у нас. Броят на излекуваните надлежно е 269 души. Тежко е ситуацията в Словения. Сгушената сред Австрия и Италия балканска държавица с малко над 2 милиона поданици и най-голям витален стандарт в района има 40 умряли, т.е. два пъти повече от три пъти по-голямата по население България. Броят на хората с позитивни проби там е 1091.

Единствено Хърватия има малко по-малко умряли от нас – 18 души при 1282 инфектирани с ковид. Но тук не би трябвало да се не помни, че адриатическата страна е и доста по-малка като население от България – 4,1 милиона, което съотнесено към това население отново я прави по-засегната от ковид, в сравнение с нас.

Най-големите стопански системи в Европейски Съюз са и най-тежко потърпевши от пандемията, с едно изключение Германия.

Испания и Италия са водачи освен на Стария континент, само че и в международен мащаб със 146 690 и 135 586 заболели. Те са и отпред в печалната ранглиста по броя на смъртните случаи, като не стопират да обновяват този черен връх от време на време с към 1000 смъртни случая на денонощие. Броя на умрелите в Испания /46 млн. души/ и Италия /60 млн. души/ е надлежно 14 555 и 17 127.

Тежко е ситуацията във Франция, където при 67 милиона поданици имаме 109 069 болни и 10 328 умряли или съвсем 10%. За съпоставяне в 83-милионна Германия при 107 663 инфектирани имаме единствено 2016 смъртни случая, което е един от най-хубавите индикатори измежду водещите страни в света.

Само една страна в Европейски Съюз досега няма нито един умрял. Това е остров Малта, където има 299 заболели и 5 излекувани. 

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР