България се надява японски производител на автомобили да инвестира у

...
България се надява японски производител на автомобили да инвестира у
Коментари Харесай

Чакаме японски производител на коли да дойде у нас

България се надява японски производител на коли да влага у нас. Японските вложения в България са били във фокуса на диалозите сред премиера Бойко Борисов, външния министър Екатерина Захариева и първия посланик на Япония Таро Коно.

Захариева разиска с сътрудника си разширението на двустранните контакти, увеличението на японските вложения у нас, съдействието сред двете страни в границите на европейската интеграция на Западните Балкани, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Екатерина Захариева означи, че след първото посещаване на японски министър председател у нас - Шиндзо Абе, предходната година, стокообменът сред двете страни се е нараснал с 30% и възлиза на 214,7 млн. $. Външните министри в този момент бяха единомислещи, че макар постоянния напредък, двустранните стопански връзки имат доста по-голям капацитет.

„ Иска ми се да забележим повече японски вложения в България. Вече има много огромни японски компании на нашия пазар и доста се надяваме да забележим в скоро време и производител на коли, освен производител на авточасти от Япония в България “, сподели Захариева. Тя означи, че 14 хиляди туристи посещават България, само че с Таро Коно ще работят за разкриване на директна авиолиния София – Токио, която да спомогне за увеличението на туристическия продан сред страните.

„ Има още доста място за задълбочаване на икономическите връзки, които се развиха доста позитивно след визитата на премиера Абе “, съобщи Таро Коно. Екатерина Захариева акцентира, че България има доста положителни експерти в бранша на високите технологии. Тя изрази вяра, че по-големият бизнес капацитет сред двете страни ще бъде оголен и по време на идния през септември взаимен бизнес конгрес в Токио, проведен от българското посолство, с поддръжката на министерството на стопанската система и Японо-българската фондация.

Министър Коно акцентира ролята на България за запазването на стабилността на Балканите. Той съобщи, че Япония ще продължи да си сътрудничи с България и за идното ни председателство на Берлинския развой през 2020 година дружно с Република Северна Македония.

Председателството на Берлинския развой „ потвърждава, че България е основен фактор за запазването на стабилността в района на Балканите “, съобщи Таро Коно. Европейската интеграция на Западните Балкани е ключът към тази непоклатимост, добави той.

Таро Коно разгласи, че Япония ще продължи да бъде сътрудник на България и ще работи дружно със страната ни за европейската интеграция на Западните Балкани. Двете страни към този момент осъществиха взаимно план за предварителна защита на естествени бедствия и рецесии в Република Северна Македония.

Сега двамата министри се договориха екип от българското външно министерство скоро да бъде изпратен в Япония, с цел да бъдат  набелязани нови взаимни планове за поддръжката на европейската интеграция на страните от Западните Балкани. Екипът на Министерство на външните работи ще посети японското министерство на външните работи, както и ДЖАЙКА – Японската организация за интернационално съдействие.

Двамата министри разискаха и значими въпроси от интернационалния дневен ред – Северна Корея, Иран, промяната в Организация на обединените нации, Брекзит.

В умозаключение министър Коно съобщи, че чака и българските спортисти на Олимпийските игри през 2020 година в Токио и им пожела триумф.

Япония е третата стопанска система в света, стратегически сътрудник на Европейски Съюз и НАТО. Неоценима е поддръжката, която Япония оказа на България по време на прехода с финансирането на планове на стойност над 1,4 милиарда лв..
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР