България се консумира около 3,5 пъти по-малко безалкохолна бира спрямо

...
България се консумира около 3,5 пъти по-малко безалкохолна бира спрямо
Коментари Харесай

Пием 3,5 пъти по-малко бира от европейците

България се употребява към 3,5 пъти по-малко безалкохолна бира по отношение на междинното равнище за Европейския съюз. Това сподели за „ Монитор “ Ивана Радомирова, изпълнителен шеф на Съюза на пивоварите в България (СПБ).

Тя посочи, че в целия Европейски Съюз, в това число и в България, се вижда възходящ интерес към бирата без алкохол или с ниско алкохолно наличие. „ В страните от общността делът на този вид питие на пазара е към 7%, а в нашата страна се чака през тази година да доближи към 2 на 100 “, изясни Радомирова.

„ От началото на годината на пазара у нас са излезли 16 нови бири, създавани от компании, членуващи в браншовата организация. Прави усещане, че от ден на ден се развива сегментът на премиалните бири, които са бутикови оферти. Те са в дребни серии и са от типове, които не са обичайни за нашия пазар. Тази наклонност е най-отчетлива в огромните градове и измежду потребителите на питие в дейна възраст от 29 до 45 години. У нас в последните години обаче най-вече се употребява светлото питие вид пилзнер. То държи към 93% от пазара “, сподели още шефът на СПБ.

Според Радомирова позитивна наклонност е спадът на продажбите на питие в пластмасови бутилки и се усилва на кенчетата. За последните 3 години понижението е с една десета

Статистиката на браншовата организация сочи, че през предходната година в страната са продадени 5,5 млн. хектолитра бира, а оборотът на пивоварните е близо 480 млн. лева Произведените количества бира у нас са били било 5,1 млн. хектолитра, като за същия интервал на пазара са позиционирани 35 нови продуктови оферти. Вносната бира е 308 хиляди хектолитра, а износът, който е 187 хиляди хектолитра, е с 44% растеж.

За 2018 година потреблението на бира на глава от популацията у нас е 75 литра. Продажбите на бира на „ студения пазар ” (хотели, заведения за хранене, кафенета) към този момент 10 години не престават да са в застоялост и спрямо реализацията през „ топлия пазар ” (магазинната мрежа) за 2018 година са в съответствие 20% към 80%.

Най-големите фенове на пивото са мъжете на възраст 40-49 години, които пият бира 10-11 пъти месечно. При дамите най-активните фенове на пивото са в същата възрастова група, само че те употребяват пенливата напитка 6 пъти в месеца.

Дъждовните седмици при започване на лятото и по-слабият туристически поток към този момент доведоха до 4-5% спад в продажбите на бира.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР