България се изкачва в индекса "Икономическата свобода по света" на

...
България се изкачва в индекса "Икономическата свобода по света" на
Коментари Харесай

България достигна 37-о място от 162 държави по икономическа свобода

България се изкачва в показателя "Икономическата независимост по света " на института "Фрейзър ", като в последното му издание за 2019 година тя заема 37-о място от 162 страни и територии, на фона на 46-то място единствено преди година. Използваните данните в проучването са за 2017 година, оповестява Институтът за пазарна стопанска система, локален сътрудник на института "Фрейзър ".

България реализира най-високата си позиция заемана в показателя, само че в действителност това е връщане на това най-високо място от 2009 година, когато е отново на 37-мо място. От 2009 година до 2015 година има утежняване, а от 2015 година се следи превръщане на наклонността, означават специалистите.

Няма изненади в подреждането на водачите по икономическа независимост и тази година - на първите места се подреждат Хонконг (със стойност на показателя 8,91 от вероятни 10), Сингапур (8,71) и Нова Зеландия (8,5), а челната десетка се добавя от Швейцария, Съединени американски щати, Ирландия, Обединеното Кралство, Канада, Австралия и Мавриций, като всички са със стойност на показателя над 8. На другия завършек на класацията са Венецуела, Либия и Судан, като множеството от страните на дъното са в условия на революция, тежка икономическа рецесия или и двете.

Над България в класацията на показателя се подреждат Испания и Швеция, а под нея - Израел и Белгия. Общият растеж в цената на показателя е 0,12 - от 7,43 до 7,55. За съпоставяне, в първата година, в която страната ни взе участие - 1985 година, цената му е била 5,27.

В категорията "Регулации " оценката за страната ни е 7,78, като се следи леко усъвършенстване по отношение на миналата година. България получава най-ниските оценки в този подиндекс за административните условия за правене на бизнес, както и заради съществуването на корупция. Обратно, в регулирането на кредитния пазар, започването на бизнес и лицензирането страната ни получава близки до оптималните резултати.

В категорията "Свобода " на интернационалната търговия (8,11) - България реализира добър резултат заради участието си в Европейски Съюз, поради което категориите за мита и регулаторни спънки пред търговията са с висока оценка.

В категорията "Стабилни пари " (9,43) - валутният ръб остава поръчител за стабилността на лв., като това е категорията, в която България обичайно реализира най-хубавите си резултати.

Категорията "Правна система и право на благосъстоятелност " (5,28) остава най-слабият аспект на икономическата независимост у нас. Тук обаче своята роля играе изменение в множителя за равенството в третирането на половете, по който страната получава оптимален резултат, на фона на 0,85 предходната година, което от своя страна я тласка нагоре по отношение на тези с по-значителни полови неравенства. Реални нараствания има единствено при надеждността на полицията (0,13) и независимостта на правосъдната система (0,16), само че по втория знак оценката е изначално доста ниска - 3,49 от 10.

В подиндекса "Размер на държавното управление " (7,13) - промени няма. Оценката е относително ниска вследствие на високите държавни разноски и бюджетни прехвърляния и дотации. Положително въздействие обаче оказва удобният данъчен режим и, в частност, плоският налог, показват от ИПИ.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР