България се изкачва с две позиции до 36-ото място от

...
България се изкачва с две позиции до 36-ото място от
Коментари Харесай

България се изкачва с две позиции в Световния индекс на иновациите

България се изкачва с две позиции до 36-ото място от общо 127 страни, включени в Световния показател на нововъведенията за 2017 година Класацията се изготвя за десета поредна година от Cornell University, INSEAD и Световната организация за интелектуална благосъстоятелност и демонстрира какви са опциите за нововъведения и резултатите от тях в другите страни, като наблюдава 81 индикатора. През предходната година страната заемаше 38-мо място, откакто усъвършенства представянето си с една позиция. С резултата си България изпреварва няколко страни от Европейския съюз, измежду които Полша, Унгария и Румъния.

За седма поредна година класацията се оглавява от Швейцария. Осем от страните в топ 10 са европейски, като изключенията са Съединени американски щати и Сингапур - надлежно на 4-то и 7-мо място.

Добро изключение

Едно от заключенията от проучването е, че е належащо по-голямо доближаване във връзка с нововъведенията, които остават непокътната територия най-вече за най-развитите страни. Почти всички от водещите 25 позиции се заемат от богатите страни, до момента в който страните със междинни приходи се отдалечават от водачите. Това не важи за Китай, който през предходната година влезе в топ 25 и тази година се изкачва с нови три позиции, с цел да заеме 22-ро място измежду най-иновативните стопански системи в света.

Добрата вест е, че едно от изключенията в това отношение е България. Нещо повече, от групата на страните със междинни до високи приходи тя се намира най-близко до топ 25, измествайки Малайзия, се показва в отчета. Резултатите в действителност сочат, че с изключение само на Китай всичките 35 страни, класирани преди България, са от групата на страните с висок приход.

В последния отчет България има по-добри резултати в областта на осведомителните и информационните технологии, като се регистрира напредъкът в онлайн услугите, предлагани от държавното управление и електронното присъединяване, както и напредъкът по други индикатори, в това число развойният капацитет на предприятията и нарастването на брутния вътрешен артикул на един служащ.

По групи

Девет от десетте най-напреднали иновационно стопански системи със междинни до високи приходи остават непроменени от предходната година, като новото попълнение е Русия (45-о място), която измества Мавриций (64-то място). Китай, Малайзия, България и Румъния са измежду 10-те страни в групата с най-хубави резултати по успеваемост на нововъведенията, се показва в отчета.

За втора поредна година България попада и в групата на страните с достижения в нововъведенията, които тази година се усилват до 17 на брой. Това са страни, които имат най-малко 10% по-добри индикатори от другите със сходно развиване като БВП.

В световен проект Швейцария непроменяемо остава на водеща позиция по нововъведения за седма поредна година, а Швеция резервира второто си място. Надолу в класацията обаче има разбърквания. Заемалата трета позиция през 2016 година Англия в този момент е пета. Финландия също слиза три позиции надолу до 8-мото място. На дъното с най-слаби резултати остават Того, Гвинея и Йемен.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР