България се изкачва с две места - от 51 на

...
България се изкачва с две места - от 51 на
Коментари Харесай

Колко конкурентна е България - вижте детайлите, не само общата оценка

България се изкачва с две места - от 51 на 49 - в годишната ранглиста за конкурентоспособност на Световния стопански конгрес (WEF), обхващаща 141 страни. От основаната в Давос организация употребяват като критерии оценката за институциите, политиките, макроикономически индикатори и фактори, определящи равнището на продуктивност.

В Европейски Съюз има и страни с по-слаба оценка - Румъния е на място 51, Гърция слиза с две позиции до 59, а Хърватия е на 63-о място. Всъщност, България наподобява най-добре в региона, тъй като е и пред Турция (61), Сърбия (72), Черна гора (73), Албания (81) и Северна Македония (82).

Но детайлното изложение за българските индикатори демонстрира някои съществени дефекти.

Доклад на Световния стопански конгрес

По сигурност на България е отредено 81-о място в света, а по това до каква степен може да се разчита на полицията - 97-о. Състоянието с проведената престъпност също не наподобява оптимистично - 111-а позиция в класацията. Не са доста мощни позициите на страната и по инструментите за балансиране на властта: самостоятелност на правораздаването (89), успеваемост на правната рамка за обжалване на регулации (77) и независимост на медиите (89). По случаи на корупция страната заема 65-о място в света.

На 94-о място е сложена България по успеваемост на правната рамка за споразумяване на разногласия, а отбраната на имотни (105) и интелектуални (101) права основават среда, в която биха навлезли единствено по-дръзки бизнесмени.

Те не могат да разчитат доста на държавното управление - по податливост и подготвеност за реагиране на промени управляващите в София са сложени на 77-о място в света, по съществуване на дълготрайна визия - на 82-о, а по обезпечаване на непоклатимост в политиките - на 97-о.

 Колко конкурентна е България - вижте детайлите, освен общата оценка

Традиционно ниска е оценката за положението на инфраструктурата в страната, като по качеството на пътищата България е сложена на 102-о място.

За страна, която се приготвя да влезе в зоната на единната европейска валута и банковия съюз, оценката на WEF по-скоро провокира въпроси. По непоклатимост на финансовата система България е сложена на 85-о място в света, по непоклатимост на банките - на 86-о, а по дял на проблематичните заеми (от всички отпуснати заеми) - чак на 110-о място.

През годините постоянно се чуват положителни оценки за равнището на потребление от българите на мобилни телефони и интернет, както и за покритието на информационните кабелни мрежи. Но в отчета на WEF по брой на абонаменти за клетъчни телефони на 100 души България е сложена на 69-о място в света, а по дял на употребяващите интернет пълнолетни жители - на 76-о.

Известен е и казусът с качеството на работната ръка и дефицитът на квалифицирани фрагменти. Той стартира от оценката до каква степен българските възпитаници са обучавани да мислят сериозно - индикатор, по който България е на 64-о място в света. По умения на дипломиращите се студенти страната е на място 87, по умения на българите в трудоспособна възраст - на 88-о, по професионално образование - на 92-ро. Вероятно по тази причина по индикатор " какъв брой елементарно е да се намерят квалифицирани чиновници " България е на 116-о място.

Страната не наподобява безапелационно и, когато стане дума за ръководство - по разчитане на професионален мениджмънт в бизнеса тя е на 106-о място. Не наподобяват " европейски " и връзките служители-работодател, тъй като по оценката дали те си сътрудничат България е на 113-о място. На 87-о място в света е страната поо предпочитание да се делегират пълномощия.

Като цяло Европа наподобява добре в тазгодишната ранглиста - 6 от водещите 10 страни са на континента, пет от тях са членки на Европейски Съюз, а Швейцария - на Европейското икономическо пространство:

1. Сингапур
2.САЩ
3. Хонконг
4. Холандия
5. Швейцария
6. Япония
7. Германия
8. Швеция
9. Англия
10. Дания
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР