България се изкачва с четири места напред по показателя „Усещане

...
България се изкачва с четири места напред по показателя „Усещане
Коментари Харесай

Усещане за корупция: България подобрява представянето си в класацията на „Трансперънси”

България се изкачва с четири места напред по индикатора „ Усещане за корупция” в международната ранглиста на " Трансперънси интернешънъл ". Това демонстрират данните за 2017 година, показани през днешния ден.

Миналата година нашата страна бе сложена на 75-то място, до момента в който този път е на 71-во, дружно с Южна Африка и Вануату. В раздела „ Европейски Съюз и Западна Европа” България заема последно място, а първа е Дания (с най-слабо чувство за корупция).

Нашата страна има близки резултати с Унгария (66), Румъния и Гърция (59), Хърватия (57).

Класацията обгръща общо 180 страни. Според данните в света най-слабо е чувството за корупция в Нова Зеландия, следвана от Дания, Финландия, Норвегия, Швейцария, Сингапур, Швеция, Канада, Люксембург, Холандия, Англия и Германия.

Най-зле се показва Сомалия, а преди нея се подреждат Южен Судан, Сирия, Афганистан, Йемен, Судан, Либия, Екваториална Гвинея и Северна Корея.

Тази година индикаторът на интернационалната организация отбелязва четвърт век от своето битие. Отчита се, че напредъкът в битката с корупцията по света е муден, а страните, където този проблем е най-осезаем, страдат от липса на отбрана на медиите и неправителствените организации.

Уточнява се, че " чувството за корупция " се мери по усещанията на деловите среди за активността на публичните чиновници.

Организацията разяснява, че до момента не съществува справедлив индикатор за премерване на корупцията, по тази причина се постанова изследване за " чувството " за мащаба на това събитие на скрити противозаконни дейности.

Като образец за сходни дейности са посочени подкупите, отклоняването на публични средства, потреблението на публично имущество за персонални цели, несъразмерна администрация, аргументите за назначения в публичната администрация (по качества или поради свързаности), успеваемост на наказателното гонене на корумпираните, законодателство за спор на ползи, отбрана на публицистите, завладяването на страната от ползите на дребни групи, достъпа на гражданското общество до информация.

(БТА)

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР