България се е включила във втората поръчка на Европейската комисия

...
България се е включила във втората поръчка на Европейската комисия
Коментари Харесай

България се сети да поръча още ваксини от Пфайзер/БиоНтех

България се е присъединила във втората поръчка на Европейската комисия за доставка на спомагателни дози ваксини на Пфайзер/БиоНТех и е декларирала предпочитание да получи 2,9 млн. спомагателни дози. В страната ни дойде и първа доставка на втората утвърдена в Европейска комисия ваксина - на компанията Модерна. Пратката обаче е дребна - 2400 бройки, и ще се популяризира единствено от РЗИ-София. В края на месеца се чака втора пратка от 4000 дози от имунизацията на Модерна, които ще бъдат разпределени в останалите райони. 

Това разгласи здравният министър Костадин Ангелов при посрещането на камиона с имунизациите на Модерна.

Не е ясно по кое време ще дойдат спомагателните количества ваксини на Пфайзер/БиоНТех. Европейската комисия се контракти да закупи 300 млн. дози в допълнение при първичен контракт за други 300 млн. дози. За тях се очакваше доставките да продължат най-малко до септември. От първия контракт България първо разгласи, че чака 1 млн. дози, в отговор на въпроси на " Сега " от Министерство на здравеопазването прецизираха, че дозите до юли ще са 2 млн., задоволителни за имунизиране на 1 млн. души. 

Не е ясно по какъв начин тъкмо ще се действа по линия на гарантиране на правото на избор за имунизацията на Модерна. В момента в София и останалите градове на страната текат имунизациите на здравния и спомагателен личен състав в лечебните заведения, предстоят имунизации в домовете и учебните заведения. От Министерство на здравеопазването настояват, че хората ще имат право да изберат коя ваксина избират след консултация с персонален доктор, само че не е ясно по какъв начин механически се подсигурява това право при незадоволително ваксини. 

21% от възрастните хора в домовете досега са декларирали интерес към имунизациите, от 25 януари следва всеобщо тестване с антигенни проби на учителите, с цел да преценим и готовността за възобновяване на образованието, и степента на отбрана, разяснява Ангелов. Според него имунизациите в България вървят доста добре като движение с дистагане на 4000 имунизации дневно. В същото време министърът признава, че при включване на персоналните лекари и съществуване на ваксини ще може да се имунизират най-малко по 45 000 души дневно единствено от персоналните лекари. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР