България се е устремила към влизане в еврозоната и въвеждане

...
България се е устремила към влизане в еврозоната и въвеждане
Коментари Харесай

Приемане на еврото – как го направиха германците


България се е устремила към влизане в еврозоната и въвеждане на еврото от 1 януари 2024 година. И до момента в който едни са изпълнени с оптимизъм и неспокойствие, то други са обзети от песимизъм и паника. Факт е обаче, че без значение към коя група принадлежите ви остава по-малко от година, с цел да се подготвите за тази значима смяна.

Германците бяха едни от първите европейски нации, които одобриха общата европейска валута. Преди прехода от немска марка към евро, финансовите специалисти се постараха да приготвят хората с значими препоръки, които да им оказват помощ да се приспособяват по-лесно към новата действителност.

Поучаването от непознатия опит (или грешки) може да ни бъде единствено от изгода. Германците се активизираха, с цел да запазят финансовото си богатство и да минимизират персоналните неудобства при въвеждането на еврото. Ето по какъв начин да последвате положителния им образец.

1. Изпразнете касичката си

Депозирайте или изразходвайте насъбраните левове преди въвеждането на еврото. По този метод ще си спестите чакането на опашки в банките през първите седмици, когато всички останали желаят да обменят последните си остарели банкноти и монети. Не трупайте нови запаси в левове, а започнете идната година с допустимо минимум остарели пари.


През първите 6 месеца след приемането на еврото банките (заедно с „ Български пощи “) ще дават безвъзмездна обмяна на банкноти и монети от лв. в евро. След приключването на първите 6 месеца до 1 година след въвеждането на еврото банките би трябвало да продължат да обменят банкноти и монети от лв. в евро, вероятно против такса за тази услуга.

След приключване на 1 година от въвеждането на еврото услугата за обмяна на банкноти и монети от лв. в евро, още веднъж с опция за използване на такса за услугата, ще се дава от банките по тяхна преценка. Очаква се Българска народна банка да продължи да обменя банкноти и монети от лв. в евро гратис и безсрочно.

2. Защита против подправени пари

Информация за защитните детайли на евробанкнотите и монетите е налична на уеб страницата на Европейската централна банка (разгледайте защитните детайли тук). Запознайте се с външния тип и функционалностите за сигурност от рано, с цел да се предпазите от имитации.

За отбягване на дефицит в доставките в Германия, от септември 2001 година евробанкнотите и евромонетите се разпространяваха измежду банките и търговците на дребно. В резултат на това в първите дни на 2002 година парите в брой към този момент бяха необятно публикувани във всички браншове.

 istock istock
У нас две седмици преди датата на въвеждане на еврото Българска народна банка ще стартира авансово да зарежда банките с евробанкноти и евромонети. В същия интервал банките ще стартират да доставят търговците и „ Български пощи “ с евробанкноти и евромонети (без такса) – така наречен вторично авансово зареждане.

3. Как да организирате портфейла си

В края на 2023 година дръжте запасите си от левове дребни. Изтеглете единствено толкоз пари, колкото смятате, че ще са ви нужни до 1 януари. Най-вече огромните банкноти би трябвало да изчезнат от портфейла ви най-късно до 31 декември.

Предлагат цените в магазина да са в лв. и евро

Похарчете оставащите левове за ежедневните ви покупки през новата година. Тогава ще получавате единствено евро като ресто. Можете също по този начин да употребявате стартовите пакети, с цел да имате дребен ресурс от пари в евро при започване на годината. Евробанкнотите ще се оферират от всички банкомати от новогодишната нощ.

4. Подгответе се със стартов пакет

Две седмици преди влизането ни в еврозоната стартови пакети с български евромонети ще бъдат продавани от комерсиалните банки и „ Български пощи “ на цена, близка до номиналната стойност на монетите в тях. Но преди въвеждането на еврото тези български монети действително няма да са разплащателно средство и по тази причина ще бъдат продавани като стока, а няма да става подмяна на левове против евро.


Пакетите ще съдържат по няколко монети от всеки тип – 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента, 1 и 2 евро. Целта е хората да се срещнат с новите монети преди въвеждане на единната валута. Стартовите пакети с монети са извънредно ценени от колекционери. Първо, тъй като са цялостен комплект от монети, и второ, тъй като датата на отсичането им е датата на влизане на страната в еврозоната.

4. Избегнете „ горещата фаза “

Практиката демонстрира, че през първите няколко дни след промяната банките са извънредно пренаселени. По-добре си останете у дома и избягвайте да ходите в банката през този интервал. Ако към момента не сте задействали своето онлайн банкиране или не знаете тъкмо по какъв начин да го употребявате, запознайте се с него още тази година, тъй като напълно скоро ще ви бъде от изгода.

В деня на приемането на еврото ще се извърши автоматизирано превръщане на банковите сметки от лев в евро. Всички средства в лв. по настоящи, депозитни, спестовни и други сметки в банките и другите снабдители на платежни услуги ще бъдат преобразувани гратис в евро. Вследствие от автоматизираното конвертиране от лев в евро ще има промени в номиналната стойност на обезпеченията, заложени или ипотекирани в интерес на банките.

5. Пазарувайте по-бързо

Натоварено ще е и на касите на магазините в първите дни на януари. Помогнете за избягването на дългите опашки като плащате допустимо най-точно – както в евро, по този начин и в лв.. Това също е значимо, с цел да се задоволи потребността от дребни пари в магазините, която може да бъде в пъти по-висока от нормално. Най-добрият метод за заплащане през януари 2024 година е да употребявате пари в брой, дебитна или кредитна карта.

6. Внимавайте с вендинг машините

Тъй като не всички вендинг автомати могат да бъдат конвертирани в евро за една нощ, целесъобразно е постоянно да имате няколко монети от двете валути със себе си най-малко до края на януари. На места, където има две или повече машини, най-малко една от тях би трябвало да бъде преобразувана в евро до края на 2023 година, да вземем за пример в градския превоз.

 istock istock

7. Платежни нареждания единствено в евро

От 1 януари преводите и непрекъснатите нареждания ще могат да бъдат деноминирани единствено в евро. Проверете вярното превръщане за заплащания с пряк дебит и други преводи по банковата сметка. Превалутирането ще се прави посредством използването на закрепения валутен курс от 1.95583 лв. за 1 евро.

Не се позволява преизчисляване на суми, употребявайки съкратената форма на закрепения валутен курс, а би трябвало да се употребява напълно закрепеният курс за продан, т.е. с всичките пет знака след десетичната запетая.

8. Договори: (почти) всичко си остава същото

Следете за вярното прекачване на всички договорни данни при превръщане на настоящите контракти в евро. Освен конвертирането от левове в евро, нищо не може да се трансформира в контракта без вашето единодушие. Изчислете сумите точно. Прилага се обменният курс до пет знака след десетичната запетая (вижте по-горе), единствено по-късно се закръгля до центове.

В Германия от 1 януари 1999 година към този момент няма обменен курс сред немска марка и други валути. Преобразуването от щатски долари, да вземем за пример, се прави благодарение на евро.

9. Запознайте се с новите цени

Отбележете си цените на някои общоприети артикули, които постоянно купувате. Трябва също по този начин да отбележите цената на месечния си приход в евро до 1 януари 2024 година, най-важните входящи и изходящи заплащания от сметката и равностойността на седмичните ви покупки и разноски. Например, създайте персонална таблица за превръщане, която можете да употребявате за бързо сравняване на общоприети суми.

Преобразуването на цените и другите стойности от лв. в евро следва да се прави посредством използване на цялостната числова стойност на закрепения валутен курс и закръгляване на получената сума до два знака след десетичната запетая въз основата на третия знак след запетаята в сходство с математическите правила за закръгляване. Въпреки това доста германци споделят, че са усетили „ забележителна инфлация “ след въвеждане на еврото.

10. Сигнализирайте за всяка комерсиална неправда

Както към този момент споменахме всички търговци би следвало да преобразуват цените на своите артикули и услуги съгласно закрепения валутен курс. Практиката в Германия и редица други страни обаче демонстрира, че приемането на еврото дава поле за значително измами и изкуствено завишаване на цените. Недобросъвестните търговци употребяват първичното комплициране на клиентите и „ превалутират “ с известна надценка.

Не си затваряйте очите за нито едно нарушаване на правата на потребителите, измами, неточно отношение и всевъзможни нередности в търговски обекти и уеб сайтове. Винаги можете да подадете тъжба посредством интернет страницата на Комисията за отбрана на потребителите.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР