България се е превърнала в един от най-големите непреки доставчици

...
България се е превърнала в един от най-големите непреки доставчици
Коментари Харесай

Медии: България е един от най-големите непреки доставчици на оръжие за Украйна

България се е трансформирала в един от най-големите непреки снабдители на оръжие в Украйна, продавайки рекордни количества от началото на войната, написа украинското издание „ Европейска истина ”, като се базира на обява в „ Euractiv ”.

Подчертава се, че България и Унгария са единствените две страни в НАТО и Европейски Съюз, които публично отхвърлиха да изпратят военна помощ на Украйна.

Българските оръжейни предприятия създават муниции за руски оръжия и друга продукция на тяхна основа, която се отличава с високи качество и има висока цена на интернационалния пазар.

Цитира се някогашният изпълнителен шеф на „ Кинтекс ” Александър Михайлов, съгласно който през държавната компания от страната се изнася оръжие, търговията с което тази година е достигнала рекордни размери.

От началото на войната в Украйна досега сумата на позволения експорт на оръжие съставлява повече от 2 милиарда евро. За съпоставяне се дава образец с износа на българска оръжейна продукция през 2016 и 2017 година, когато продадената продукция е била на стойност 1,1 – 1,3 милиарда евро.

Българските производители и търговци на оръжие продават своята продукция най-вече в Полша и Румъния, откъдето оръжието бива изнасяно към Украйна.
Александър Михайлов, някогашен изпълнителен шеф на " Кинтекс "
" Очевидно е, че размерът на износа за Полша се е нараснал доста ", сподели Михайлов и добави, че летището в Жешов, Полша, което се намира на към 70 км от украинската граница, е централен логистичен център.

" Неслучайно Съединени американски щати са конфигурирали на това летище системи за противовъздушна защита " Пейтриът ". През първите 120 дни на войната в Украйна от българските летища до Жешов са осъществени 60 товарни полета с оръжие. Средната товароподемност е към 70-80 тона товар на аероплан ", добави той.

През април някогашният министър председател Бойко Борисов, чиято партия ГЕРБ победи на последните избори, съобщи, че е уверен, че България изнася оръжие за Украйна.

Преди седмица ГЕРБ и „ Демократична България ” внесоха в Народното събрание две обособени оферти за това България да оказва помощ на Украйна с тежки въоръжения, в това число самолети и ракетни системи.

Военновъздушните сили на България се състоят главно от руски самолети МиГ-29 и Су-25, които към този момент не подлежат на техническо обслужване и скоро би трябвало да бъдат снети от въоръжение, се споделя още в обявата. /БГНЕС

Киев / Украйна
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР