България се е ангажирала да предприеме допълнителни мерки за укрепване

...
България се е ангажирала да предприеме допълнителни мерки за укрепване
Коментари Харесай

България стяга контрола над банките, за да ни пуснат в еврозоната

България се е заела да предприеме спомагателни ограничения за подсилване на банковия си бранш в опит за интензивен банкет на страната в чакалнята на еврозоната, твърди Ройтерс.

Днес се чака на срещата на финансовите министри от Европейски Съюз страната ни публично да показа кандидатурата си за влизане във валутния съюз. 

Според Ройтерс страната ни от дълго време дава отговор на номиналните критерии за приемане на общата европейска валута - левът е закрепен към еврото, има ниска инфлация и здравословното положение на обществените финанси. Но в това време организацията напомня, че България е най-бедната страна в Европейски Съюз и напомня проблемите в банковия бранш, свързани с краха на КТБ.

Страната ни към този момент е изпратила писмо с съответни дейности за усилване на контрола над банковия бранш. Точните обещания не са ясни, само че пред Ройтерс еврочиновници поискали анонимност, изясняват, че писмото е стъпка в вярната посока.

" Получихме от българските управляващи писмо с задължения предвид на твърдото желание да се причислят към ERM-2 и банковия съюз ", съобщи във вторник представител на Марио Сетено, началник на Еврогрупата.

Еврогрупата включва министрите на финансите на 19-те държави-членки на еврозоната, които също са членове на плана за банков съюз, който има за цел да усъвършенства финансовата непоклатимост на блока.

Страните, които желаят да се причислят към еврозоната, не са задължени по закон да бъдат членове на банковия съюз, само че управляващите на Европейски Съюз желаеха този ангажимент от България с цел да извлече повече гаранции от страната и да се опита да наложи модел за бъдещите членове.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР