България се дави в един проблем - дефицита на спасители

...
България се дави в един проблем - дефицита на спасители
Коментари Харесай

Спасеният в тинята

България се дави в един проблем - недостига на спасители на плажовете. Повечето от тях не умеели да плуват, влачейки удавник. Ще се наложи да ги набираме с избори.

Създава се ЦИК. Оглавява го авторитетната госпожа Златнотенджерова. 

Първо съвещание. Почва се от възбраните. Златнотенджерова изрично не разрешава шегите с фразата от Златния телец: " Спасяването на потъващите е дело на самите потъващи ". Не за друго, а тя е Ленинщина, това революционно жуже я е споделило първо в различен подтекст.

- В Европейски Съюз и НАТО ще ни наложат санкции за русофилия - изяснява Златнотенджерова. - И още нещо. Майка ми пееше остарялата градска, не морска, ария " За мен ти си морска сирена, морякът удавник съм аз. " Чудя се дали да не я забраня. От една страна, тя е паралелна на нашата идеологическа линия, в случай че се водим от Омир и " Одисеята ". Одисей е най-прочутият избавен удавник на света. Морските сирени не го обайват с небесните си гласове, само че Сцила и Харибда му унищожават кораба - истински Картаген в морето. Късметлията Одисей се среща и с циклопи, еднооки чудовища, които изяждат някои от матросите му. След къс разказ с вещицата Цирцея (Кирка) Одисей намира покой при нимфата Калипсо на нейния остров. Така малко по малко след сполучливо многоженство Одисей се добира до родната Итака при вярната си жена Пенелопа. Винаги има късмет за избавление, ще се уповаваме на този девиз.

Русата хубавица на ЦИКа Барбра възмутено пита:

- Ама кой е измислил тия нелепости, госпожо Златнотенджерова?

- Ами споделих ти, Омир, един слепец, роден в няколко елински града. Ама ти да чуеш какви ги е дращил за Одисей англичанинът Джеймс Джойс - ще ти се спука силиконът! Да преминем към настоятелен диалог. Кой има прочут добър плувец, да го издигнем за претендент?

Без блъскане идва достоен беловлас хубавец на самия предел на третата възраст. Златнотенджерова му сочи стола до нейния, той сяда и целува лапичката й. Тя го показва на компанията:

- Академик Леандър Шилигарски, палеолог. Яхтсмен и плувец, та дрънка, нали, любовче?

Любовчето демонстрира превъзходни американски зъби, доста удовлетворени от чутото.

Сетне Леандър разяснява:

- Тя ми е Херо, жрица на Афродита. И двамата сме възпети от Шилер, само че стихотворението е по немски дълго. Ние с нея сме покорители на Хелеспонт - античното име на Дарданелите, към които Чърчил толкоз се е домогвал и не се домогнал.

Леандър протяга на Херо нещо мокро и твърдо, не изключително привлекателно.

- Палеологическа Венера от дъното на морето, разяснява той. 

- Днес отново си бил дайвер, а? - нежно кори Леандърчето Златнотенджерова. - Нали ми даде обещание, че...

Обещанието си остава сред тях, тъй като забива паника!

- Тревога! - вика някой под прозореца. Бойко Борисов бил на язовира " Искър ", някогашен " Сталин ", където си харесал яхтата на режисьора Рангел Вълчанов, светла му памет, съвсем неизползвана и там на хранилище. Стъпил на борда, само че не запомнил Закона на Нютон, та цопнал във водата и тинята. Леандър се замисля за едно министерство на палеологията и хуква към язовира с поршето си. На тавана му има уиндсърф и костюм за уиндсърфъра. На брега има не блъсканица, а тютюмаха по Радичков. Вече е хвърлено едно корабно въже на премиера и той шляпа с тинени маратонки към тълпата.

Леандър се старае да му прави изкуствено дишане, само че не го огрява. Бърка в гумения си костюм и изважда един ръждясал дядовски часовник с верижка. Бойко му протяга ръка за трофея и за запознанство! Денят не е изгубен в съвещания!

Леандър се връща в ЦИК и заварва най-семплата женица, с медал " Герой на труда " на сакото, известна с другарството си с Найда Манчева, да се гневи:

- Виждате ли! Вместо Той да избавя и нас, и страната, от първия ден НИЕ спасяваме Него!

Барбра писва:

- А Корнелия ли да спасяваме?

Героинята на труда се смее демонски:

- Тая Ехидна без грам марксистка идеология?!

Леандър се намесва:

- Права сте, че Бойко би трябвало непременно да избавя народа и страната. Аз съм видял толкоз отломки от антични страни, включително и Картаген, така мразен от колумниста в този вестник Сула, който не се замисля колцина харесват същинския Сула - Главореза. Безпартиен съм. Така е най-добре. Посъветвах и Любовчето да напусне Съюз на демократичните сили с членовете като Александър Йорданов. Да пристъпим към алгоритма на изборите!...

Не знаем какво е станало. Но удавниците не понижават.

______________

* Полужена, полузмия
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР