България също се включва в европейската борба срещу дизеловите превозни

...
България също се включва в европейската борба срещу дизеловите превозни
Коментари Харесай

Забраняват вноса на дизели втора ръка

България също се включва в европейската битка против дизеловите транспортни средства. За първи път в формален документ – плана на Национална стратегия за надзор над замърсяванията на въздуха, се плануват ограничения за ограничение на дизеловите коли втора ръка.

През 2020 година у нас би трябвало да се забрани вносът им, като е планувано мярката да влезе в действие от 1 януари 2021 година Това е записано в плана на 166-страничния документ, който екоминистерството е пуснало за публично разискване.

Става въпрос за дизелови коли със стандарт Евро 3 или по-стари от тях, въпреки че в програмата е маркиран и различен вид - да се позволява вносът единствено на коли от Евро 4 нагоре (виж графиката).

Има обаче значима забележка – първо би трябвало да се вземе позволение за такава възбрана от Европейската комисия, защото тя вероятно би нарушила директивите за свободно придвижване на артикули, хора и капитали.

Ако не се получи такова позволение, се предлага да се направи смяна на Закона за чистотата на атмосферния въздух, която да даде опция на общините да основат зони в центровете на градовете, в които да не се позволяват мощно замърсяващи коли

Най-вероятно общините ще получат правото да дефинират такива зони, без значение дали ще има цялостна възбрана на вноса, или не, тъй като в програмата се планува в София и Пловдив те да бъдат основани още тази година.

Друга мярка, която да понижи замърсяването на въздуха от транспортните средства, планува последователно понижаване на дизеловите рейсове от автопарка на предприятията за градски превоз в цялата страна. Това ще става последователно, като са посочени две дати: през 2030 година дизеловите рейсове да са под 50% от всички транспортни средства в градския превоз, а през 2050 година да няма нито един.

В програмата написа също, че са обсъждани опциите за смяна на политиката във връзка с катализаторите. Но е преценено, че с тях се вършат прекалено много измами и доста притежатели на коли намират метод да ги смъкват, а и контролът в сервизите не е на равнище.

Част от плануваните ограничения за понижаване на фините прахови частици във въздуха са познати от към този момент настоящата национална стратегия за възстановяване на качеството на атмосферния въздух, която бе призната предходната година от кабинета и ще работи до 2024 година Там се планува в общините, в които нормите за фини прахови частици са превишени, да бъдат сменени печките за изгаряне на въглища и дърва с така наречен печки с евроетикет.

Отделно от това до края на тази година би трябвало да се одобряват промени в закони и наредби, които да забранят най-силно замърсяващите въздуха въглища и брикети, както и да се вкарат стандарти за дървата за огрев.

Новост обаче са предложенията, които засягат селското стопанство. Те се концентрират върху две съществени неща: възбраната за приложимост на някои торове, съдържащи азот, и въвеждане на ограничавания за оборския тор.

Проучванията у нас са посочили, че макар намаляването на азотното замърсяване, след 2016 година азотните излъчвания във въздуха още веднъж са почнали да се усилват. Тъй като основният замърсител е производството на азотна киселина, а там са въведени съответни ограничения, специалистите, работещи върху програмата, са открили, че този път повода е в изкуствените азотни торове.

Сега задачата е замърсяването от използването на такива торове да бъде понижено най-малко с 25%, като в допълнение ще се мисли какви ограничения тъкмо да бъдат взети. Най-вероятно няма да има тотална възбрана, защото в документа се приказва за промени в закони и наредби, тъй че да се предотврати потреблението на азотни торове наоколо до водни басейни.

Оборският тор предизвиква замърсявания от амоняк и макар че с намаляването на селскостопанските животни през последните години замърсяванията са намалели, към момента равнището им е високо. Предложените ограничения за намаляването им плануват писането на правила за положителни практики при ръководството на оборския тор.

Мерките за торовете би трябвало да бъдат подхванати през 2020 година

Програмата планува още една мярка за селското стопанство, засягаща паленето на стърнища. В момента в закона има единствено санкция за притежателите на терени, върху които се изгарят стърнища, която е сред 1500 и 6000 лв.. Според програмата тези случаи би трябвало и да се рапортуват на Държавен фонд “Земеделие ” и дотациите за повърхност би трябвало да бъдат връщани назад.



Къде в Европа стопираха или ще стопират дизеловите коли

Големите градове в Европа, които имат намерение да забранят навлизането в центъра на дизелови коли или към този момент са го създали, стават от ден на ден.

В Германия да вземем за пример ще се вкара наследник стикер за колите със едва замърсяване – най-често от стандарта ЕВРО 6 и по-новите от него, и единствено те ще бъдат допускани в избрани дни и избрани зони в градовете.

Това става допустимо, откакто предходната година Федералният съд разпореди, че в градовете с наднормено замърсяване на въздуха градските управи имат право да вкарват такива ограничавания. Най-вероятно първите ще са Дюселдорф и Щутгарт, само че другите градове с наднормени равнища на азотни окиси във въздуха са Мюнхен, Кьолн, Берлин, Дортмунд, Есен, Франкфурт, Хамбург, Майнц, Майнхайм и Нюрнберг.

От тях само в Берлин има избрана зона от 88 квадратни километра в центъра, в която и в този момент е неразрешено да се движат транспортни средства на дизел.

Рим към този момент взе решение и от началото на 2024 година центърът му ще е зона, неразрешена за придвижване на всевъзможни дизелови коли. Париж дефинира същата година за тотална възбрана за придвижване на всевъзможни дизелови леки коли в града.

В Атина от години има система за придвижване на всички леки коли, при която те се движат единствено в случай че са нечетни или четни номера според от дните. Такава система бе обсъждана и за София, само че концепцията бе изоставена, откакто бяха изнесени данни, че доста гръцки фамилии имат в гаражите си по две коли - едната с четен, а другата с нечетен номер.

От следващата година дизеловите коли няма да могат да се движат също в избрани елементи на Лондон и Мадрид. През октомври 2017 година в Лондон бе въведена дневна такса за шофиране на автомобил в избрана зона от центъра и от следващата година цялостната възбрана за придвижване на дизелови коли важи за същата зона. Автобусите ще продължат да се движат в нея, само че ще заплащат такса за това.

В Милано градската администрация раздава ваучери за прилагане на градски превоз на всички, които оставят колите си у дома.

В Брюксел към този момент свободните от дизелови коли дни в седмицата са всяка неделя. През този ден хората се предизвикват да излизат на пикник в града, като особено за задачата по централния бул. “Анслах ” са обособени места за подобен отдих.

Източник; 24 часа
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР