България също иска увеличаване на бюджета на хоризонталната мярка COVID-19

...
България също иска увеличаване на бюджета на хоризонталната мярка COVID-19
Коментари Харесай

България също поиска да се увеличи бюджетът на мярката COVID-19 с повече от 1%

България също желае увеличение на бюджета на хоризонталната мярка COVID-19 с повече от 1 %, в поддръжка на предлагането, направено на други страни-членки, оповестиха от Министерството на земеделието, храните и горите.

Позицията на страната ни беше декларирана от министър Десислава Танева по време на видеоконферентна среща на министрите на земеделието от Европейски Съюз, която се организира през днешния ден. Тя добави, че посредством изключителната мярка страната ни може да поддържа най-пострадалите в земеделския бранш откакто реколтата бъде събрана и бъдат направени разбори.

" Поради тази причина нашето голямо очакване е б ързото привършване на процедурата за смяна на регламента и опцията да програмираме мярка COVID-19 ", посочи министър Танева.

Тя акцентира, че все още в България се ползват ограничения за стимулиране на преработвателните предприятия за изкупуване на към този момент реколтиращата се земеделска продукция. Министърът разясни, че страната ни е подготвена да предложи два справедливи критерия за програмирането на мярка COVID-19.
 До 14 юни България влиза в изключителна епидемиологична конюнктура
До 14 юни България влиза в изключителна епидемиологична конюнктура

Разрешават трансплантациите и разходките в парка за всички

Десислава Танева благодари на Европейска комисия за всички подхванати ограничения и бързи дейности, в това число и за сполучливото привършване и утвърждение на шестата нотификация на Програмата за развиване на селските региони 2014-2020 година По думите й, всяка страна-членка има едни и същи проблеми, само че разнообразни благоприятни условия за тяхното решение.

" Очакваме резултат от всички подхванати ограничения, които да доведат до обща поддръжка на земеделските стопани, с цел да преодолеят рецесията ", добяви тя.

Министър Танева съобщи също, че България поддържа и предлагането за спомагателна поддръжка в секторите " Животновъдство " и " Мляко ". Тя предложи спомагателни ограничения за поддръжка непосредствено на производители в бранш " Плодове и зеленчуци ". Българската представителка на срещата акцентира, че в лозаро-винарския бранш също имаме планове и подготвеност да предоставим средства на гроздопроизводителите и ще настояваме за предлагането си да бъде програмирана сходна мярка на Covid-19 и в тази стратегия.

По отношение на бранша " Рибарство и аквакултури ", който също е измежду засегнатите от пандемията, министър Танева изрече признателност към Европейска комисия по отношение на предложениято на България да се подкрепят операторите в бранша.

" Съгласно настоящите сега правила в България остава изключен дребномащабният крайбрежен лов на риба. Условието за 120 дни лов на риба през последните две години лимитира таргета на поддръжка. Това е и повода страната ни да изиска да няма сходно ограничаване, с цел да можем да подкрепим и още наранени от рецесията. " - уточни Десислава Танева.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР