България, със своя силен сектор по информационни технологии, има потенциал

...
България, със своя силен сектор по информационни технологии, има потенциал
Коментари Харесай

България има потенциал да бъде водещ пазар за изкуствен интелект

България, със своя мощен бранш по осведомителни технологии, има капацитет да се трансформира във водещ пазар за изкуствен интелект. Това твърди отчет, оповестен от интернационалната компания за нововъведения Vangavis, основана в София, която създава взаимни планове за поддръжка, свързване и поощряване на европейските екосистеми за изкуствен интелект.

Общият европейски пазар за изкуствен интелект се прави оценка на стойност над 500 милиона евро и упованията са да процъфтява с годишен ритъм на напредък от над 40% до 2026 година, отбелязва отчетът. Нарастващата известност на технологиите за изкуствен интелект основава стартъп бизнес в България, като близо 30 на 100 от изследваните за задачите на изследването компании, са били основани в границите на последните две години.

Потенциалът на България в региона на изкуствения разсъдък ще бъде от огромна изгода за развиването на екосистема, която се образува към научни общности, новаторски бизнесмени, вложители, огромни корпорации и държавни организации. Този вид екосистема притегля огромни интернационалните корпорации и компании, които влагат и работят с учени и стартъп компании. Тази среда води до основаването на огромен брой нови високотехнологични работни места и построява естествена връзка сред науката и бизнеса.

"Има три фактора, които ускоряват развиването на изкуствения разсъдък в България през последните 10 години - големият напредък на софтуерната промишленост, достъпът до рисково финансиране и възходящата научна общественост за данни ", съобщи основният изпълнителен шеф на Ontotext AD Атанас Киряков, представен от Emerging Europe.

Киряков разяснява, че секторът се е нараснал повече от пет пъти от 2007 година насам, както във връзка с приходите, по този начин и във връзка с чиновниците. Много от международните водачи в областта на осведомителните технологии са разкрили офиси за научни проучвания в София, което е довело до разрастването на софтуерната промишленост. Специалистите по изкуствен интелект в България са към 500 души.

Докладът на Vangavis отбелязва, че във връзка с индустриалния фокус, главните решения в България са предопределени за търговията на дребно, финансите и медийната промишленост. Здравеопазването също е един от секторите в България, в които технологиите с изкуствен интелект ще бъдат от огромна изгода. Очаква се броят на компаниите в бранша в нашата страна да нарасне още повече с развиването на здравната екосистема. Въпреки това, фирмите избират да видят образци за към този момент внедрени технологии за изкуствен интелект преди да ги приложат.

Заключението в отчета на специалистите е, че слабият достъп до публични огромни размери от данни към момента основава съществена спънка в региона на изкуствения разсъдък в България и Европейски Съюз, когато става въпрос за образование на хора и системи. Дова води до отвод от страна на огромни интернационалните компании да аутсорсват развиването на изкуствения разсъдък, опасявайки се, че ще изгубят конкурентно преимущество като разпространят знанията си.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР