България със своя силен ИТ сектор има потенциал да се

...
България със своя силен ИТ сектор има потенциал да се
Коментари Харесай

България има потенциал да се превърне в процъфтяващ пазар за изкуствения интелект

България със своя мощен ИТ бранш има капацитет да се трансформира в един преуспяващ пазар за изкуствения разсъдък (AI). Това показват в свое проучване от основаната у нас интернационална компания Vangavis, представена от платформата Emerging Europe.

Целият AI пазар се пресмята на над 500 милиона евро, а прогнозите са, че той ще се разрастне с над 40% до 2026 година.

От компанията показват, че възходящата известност на новите технологии в този сегмент е довела до вълна от старт-ъпи в България, като близо 30% от компаниите, включени в изследването, са били основани през последните 2 години.

Според специалистите изискванията на българския пазар могат да привлекат задгранични вложители и да оказват помощ за отварянето на работни места за висококвалифицирани експерти в региона на науката и бизнеса.

" Има три фактора, които подтикват създаването на AI в България през последните 10 години - големият напредък на софтуерната промишленост, достъпът до рисково финансиране и растящият брой на експертите в региона на науката за данните ", показва основният изпълнителен шеф на Ontotext Атанас Киряков.

" Секторът е повишен над 5 пъти от 2007 година насам, както във връзка с приходите, по този начин и по брой заети. Много от международните ИТ водачи отвориха свои R&D офиси в София. Това сътвори работа за доста инженери в ИТ планове, в това число в региона на анализирането на данни ", добавя той.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР