България, Сърбия и Унгария развиват сътрудничеството си при пренос на

...
България, Сърбия и Унгария развиват сътрудничеството си при пренос на
Коментари Харесай

България и Сърбия очакват до 2022 г. готов газов интерконектор

България, Сърбия и Унгария развиват съдействието си при транспорт на природния газ и подсигуряват енергийната сигурност в района.
Това стана ясно по време на среща на българския енергиен министър Теменужка Петкова , сръбския министър на енергетиката и минното дело на Република Сърбия, Александър Антич и министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто .

Основна тематика по време на диалозите бе реализацията на плана за създаване на междусистемната газова връзка България-Сърбия . Министрите Петкова и Антич подчертаха, че ще бъдат подхванати всички нужни ограничения, тъй че планът да се завърши и интерконекторът да се вкара в употреба до 2022 г .

 Пет страни имат интерес към интерконектора Гърция-България
Пет страни имат интерес към интерконектора Гърция-България

В началото на април ще бъде стартирана и главната поръчка

На 17-ти май, в границите на срещата на върха Европейски Съюз - Западни Балкани бе подписана взаимна декларация за ускорение построяването на междусистемна газова връзка България-Сърбия .

България заявява желанието си да дефинира, със единодушието на Европейска комисия, оператора на преносна система " Булгартрансгаз " ЕАД за уредник на плана и оператор на бъдещия газопровод на българска територия . Целта е да се интегрира плана в съществуващата газопреносна мрежа на страната.

През месец май т.г. стартира осъществяването на плана " Техническа помощ за подготвителни действия до началото на строителството на междусистемна газова връзка България-Сърбия ". Той се построява по оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност ".

Крайният резултат от плана ще бъде издаването на позволение за градеж. Заложеният бюджет е в размер на 6 млн. евро . От Министерството на енергетиката предлага " Булгартрансгаз " да бъде включен като бенефициент по програмата .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР