България, Румъния, Словения и Хърватия, заедно със страните от Вишеградската

...
България, Румъния, Словения и Хърватия, заедно със страните от Вишеградската
Коментари Харесай

България подкрепя Вишеградската четворка в защита на фермерите срещу търговците

България, Румъния, Словения и Хърватия, дружно със страните от Вишеградската група (Чешка република, Полша, Унгария и Словакия) подписаха обща позиция по отношение на нелоялните търговски практики в връзките сред икономически субекти по веригата за доставка на храни. Тя ще бъде показана в границите на идващото съвещание на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство, оповестиха от пресцентъра на земеделското министерство.

В формалната информация от агроведомството няма повече детайлности по тематиката. От обява на унгарската телеграфна организация излиза наяве, че позицията на Вишеградската четворка и съдружниците й планува на купувачите на земеделска продукция да бъде неразрешено едностранно или със задната дата да трансформират контракти за доставки или да отхвърлят такива в последния миг.

„ Идеята е, че най-слабите съгласно нас в хранителната верига – фермерите, които имат слаба преговорна позиция, не би трябвало да бъдат принуждавани от огромните търговци посредством нечестни търговски практики да се съгласяват на дори по-малки маржове, в сравнение с имат в момента”, разяснява агроминистърът на Словакия Габриела Матечна, представена от държавната телевизия на страната.
Извиват ли огромните вериги ръцете на дребните производители Резултатът са ниски цени, само че това не е наложително добра вест
Евроскептичните политици в Източна Европа постоянно упрекват западните търговски вериги за това, че притискат локалните производители с мъчно изпълними условия и доста ниски цени. Критиците на тази позиция на собствен ред виждат затулен зад загрижеността за производителите опит за протекционизъм в интерес на притежателите на локални магазини, които другояче ползват същите практики в връзките със своите снабдители.

„ Страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) би трябвало да работят дружно за взаимни решения на световни проблеми “, съобщи заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева, която взе участие в разширения формат на срещата на високо ниво на министрите на земеделието на страните от Вишеградската група в Словакия. Тя акцентира, че по този метод гласът на Страните от ЦИЕ ще бъде чуван и триумфът - обезпечен.

Министрите на земеделието на страните членки от разширената Вишеградска група ще участват на формалното разкриване на 45 –тия Международен панаир за селско стопанство и храни „ Агрокомплекс 2018 “, като ще посетят и 13-тото Национално панаирно ревю на селскостопански животни.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР