България, Румъния, Сърбия и Гърция се споразумяха да работят за

...
България, Румъния, Сърбия и Гърция се споразумяха да работят за
Коментари Харесай

България, Румъния, Сърбия и Гърция ще работят за общ транспортен пръстен

България, Румъния, Сърбия и Гърция се споразумяха да работят за общ инфраструктурен пръстен който да свърже автомагистралите, жп линиите и пристаницата на четирите страни. Това стана в границите на срещата на формата за съдействие в Солун.

По думите на премиера Бойко Борисов транспортният пръстен ще включва пристанища, пътища и жп линии. Ще се събира една такса, само че парите ще се разпределят сред всички страни.

" Да създадем като едно гише. Където и да обложиш стоката, където и да си, да имаш целия пазар. Единна такса. За да можем да улесним най-много товарите, да можем да вкараме от Африка и Азия товарите. Не мигрантите, а товарите, през нашите пристанища. Така ще свържем Варна, Бургас, Констанца, Букурещ, Русе, Александруполис, Кавала, Солун "

Премиерът добави, че България е направила тъй че всички страни от района да могат да се показват пред другите страни членки от Европейски Съюз по време на изтеклото европредседателство.

С Румъния и Гърция можем доста да настояваме Сърбия да стане член на Европейски Съюз, само че има критерии, които би трябвало да се изпълнят, сподели още Борисов.

Гръцкият министър председател дефинира българското председателство като извънредно сполучливо и по същността си - " балканско ".

" Не забравяйте, че Балканите са на кръстопътя на три континента и в бъдеще ще играят основна роля в геополитически и стопански проект ", съобщи Ципрас. Той бе безапелационен, че с направените стъпки по време на българското европредседателство пред Балканите има нова вероятност.

" За Сърбия срещата в Солун е доста значима. За нас е доста значима поддръжката на България, Гърция и Румъния ", разгласи президентът на Сърбия Александър Вучич. Той изясни, че за първи път са говорили за обща компания, която да ръководи транспортните инфраструктурни планове и за облагите, които ще имат четирите страни.

Вучич още веднъж акцентира, че Сърбия не е решила своя проблем с Прищина.

" Аз в никакъв случай не съм се намесвал в проблемите на други страни и няма да взема отношение за името на Македония ", сподели сръбският президент. Той разгласи, че сънародниците му се радват за близкото решение на казуса с името.

Премиерът на Румъния Виорика Дънчила приветства Борисов за сполучливото председателство. Тя напомни, че следващата година Румъния ще поеме ротационното председателство и увери, че тематиката Западни Балкани още веднъж ще е във фокуса на вниманието.
Следващата среща на четиримата водачи ще бъде в края на септември във Варна.

След Солун, министър председателят Бойко Борисов ще посети Сараево, където ще вземе присъединяване в интернационален бизнес конгрес.
На него министър-председателят ще получи и оценката " Европейска персона на годината ", присъждано от Агенцията за избор и показване на ръководители от Босна и Херцеговина, Централна и Югоизточна Европа.

Българският министър председател е отличен за персоналното му ангажиране за икономическото съдействие в района. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР