България, Румъния и Турция ще подпишат днес Меморандум за разбирателство

...
България, Румъния и Турция ще подпишат днес Меморандум за разбирателство
Коментари Харесай

Създава се противоминна група в Черно море от България, Румъния и Турция

България, Румъния и Турция ще подпишат през днешния ден Меморандум за съгласие за основаване на Противоминна военноморска група в Черно море (МСМ Black Sea) през днешния ден, заяви Министерството на защитата. Заместник-министърът на защитата Атанас Запрянов отпътува през вчерашния ден на посещаване в Турция, където през днешния ден в Истанбул ще се състои формалното сключване. Създаването на групата е инициирано от Турция през август 2023 година с съществена задача да обезпечи сигурността на морските пътища в Черно море в противопоставяне на минната опасност, която породи след началото на съветската експанзия против Украйна.

Българското държавно управление твърди, че активността на групата няма да бъде ориентирана против никоя друга страна. Очаква се акцията по разминиране на Черно море да спомогне за възстановяване на взаимоотношението и добросъседските връзки сред участниците, обясниха от военното министерство..

Подписването на Меморандума за съгласие сред държавните управления на България, Румъния и Република Турция за основаване на Противоминната военноморска група е планувано за през днешния ден 11 януари в Истанбул.

След това следва развой на оперативно обмисляне за създаване на детайлни документи и указания за дейности на групата във всяко едно отношение. Този развой може да отнеме до няколко месеца.

„ Войната в Украйна, стартирана от Русия, води до опасности за нашата територия, за сигурността на корабоплаването и с цел да минимизираме тези опасности, се включват и военноморските сили на трите страни, с цел да разчистват от мини, надяваме се, сполучливо. “, разяснява в четвъртък, 4 януари, министърът на защитата Тодор Тагарев.

Министърът имаше поради зачестилите случаи на произшествия с кораби в Черно море. При последния случай в края на декември гръцки товарен транспортен съд, плаващ под панамски байрак в Черно море, се натъкна на съветска мина. Впоследствие на палубата му породи пожар, а двама моряци бяха ранени.

След като се отдръпна през юли от интернационалното съглашение за експорт на украинско зърно, подписано с посредничеството на Организация на обединените нации, Москва разгласи, че ще преглежда всеки транспортен съд в Черно море като евентуална военна цел.

Южните украински отбранителни сили оповестиха, че се стремят да обезпечават сигурността на гражданското мореплаване в изискванията на компактно ситуирани противников мини.

Русия преглежда всеки транспортен съд в Черно море като евентуална военна цел, откакто през юли се отхвърли от интернационалното съглашение за експорт на украинско зърно, подписано с посредничеството на Организация на обединените нации.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР