България, Румъния и Хърватия са готови да се присъединят към

...
България, Румъния и Хърватия са готови да се присъединят към
Коментари Харесай

ЕК: България, Румъния и Хърватия са готови за Шенген

България, Румъния и Хърватия са " подготвени " да се причислят към Шенгенското пространство, защото извършват всички нужни критерии , съобщи Европейската комисия, представена от " Евронюз ".

" Разширеният Шенген ще направи Европа по-безопасна, по-просперираща и по-привлекателна ", обявиха от Комисията в сряда, призовавайки страните-членки да одобряват трите балкански страни.

Категоричното утвърждение идва в навечерието на срещата на министрите на вътрешните през декември, на която въпросът за присъединението към Шенген ще бъде подложен на масата .

Присъединяването към Шенген изисква, наред с други неща, използване на общи правила, вярно ръководство на външните граници, шерване на информация за сигурността и дейно полицейско съдействие. За приемането на нови членове е належащо единогласие.

Хърватия, България и Румъния чакат от години да се причислят към зоната без паспорти, която сега обгръща 26 народи, в това число 22 страни от Европейски Съюз, и съвсем 420 милиона жители.

В случая с България и Румъния чакането продължава повече от десетилетие . Комисията удостовери готовността на тези две страни още през 2011 година и неведнъж е призовавала страните членки да одобрят тяхното присъединение.

, като дефинира изключването им като дискриминационно.

Първоначално на кандидатурите на България и Румъния се опълчиха на Франция, Германия, Финландия, Швеция, Нидерландия и Белгия заради опасения, свързани с корупцията, проведената престъпност и правосъдните промени.

Постепенно обаче опозицията отслабна. Тази година както френският президент Еманюел Макрон, по този начин и немският канцлер Олаф Шолц дадоха своята поддръжка.

" Шенген е едно от най-големите достижения на Европейския съюз и ние би трябвало да го пазиме и развиваме. Това апропо значи затваряне на пропуските, които остават ", сподели Шолц в края на август.

Финландия и Дания също са смекчили позициите си, разбира  " Евронюз ".

Но предишния месец, призоваваща държавното управление на министър-председателя Марк Рюте да наложи несъгласие на двете кандидатури, до момента в който не бъдат извършени спомагателни изследвания.

Нидерланските депутати настояват, че разпространяването на корупцията и проведената престъпност в България и Румъния съставляват " риск за сигурността на Нидерландия и цялото Шенгенско пространство ".

В опит да завоюват утвърждението на скептиците София и Букурещ поканиха Европейската комисия и страните от Европейски Съюз да провеждат проучвателна задача от специалисти и да проучат обстановката на място

през първата половина на октомври. Според Комисията констатациите са " извънредно позитивни " и потвърждават, че и двете страни са подготвени да се причислят към Шенген.

Сега всички погледи са ориентирани към Съвета на Европейски Съюз, където обаче надвиват политическите съображения.

Чешката република, която понастоящем е ротационен ръководител на Съвета и е натоварена със задачата да управлява дебатите, трансформира разширението на Шенген в един от главните си цели.

Но часовникът тиктака: идващият и евентуално финален късмет Прага да подложи на гласоподаване от дълго време отлагания въпрос ще бъде на 9 декември, когато е планувана среща на министрите на правораздаването и вътрешните работи.

Само единомислещо утвърждение може да отстрани инспекциите по всички вътрешни граници.

Ако трите страни бъдат признати, единствено две от 27-те държави-членки на Европейски Съюз ще останат отвън Шенген: Ирландия, която непринудено отхвърли, с цел да поддържа своя лична скица за пътешестване с Обединеното кралство, и Кипър, който остава разграничен сред гръцката и турската общественост.
 Министерство на външните работи въпреки всичко чака да ни одобряват в Шенген макар позицията на Нидерландия
Министерство на външните работи въпреки всичко чака да ни одобряват в Шенген макар позицията на Нидерландия

Изпълнили сме всички критерии и сме подготвени за присъединяване
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР