България, Румъния и Австрия са постигнали политическо споразумение за разширяването

...
България, Румъния и Австрия са постигнали политическо споразумение за разширяването
Коментари Харесай

България и Румъния влизат в Шенген по въздух и вода от март 2024 г.

България, Румъния и Австрия са постигнали политическо съглашение за разширението на Шенген - това твърди румънското Министерство на вътрешните работи на формалния си уебсайт.

Според информацията - София и Букурещ ще станат членове на Шенгенското пространство от март 2024 година, само че единствено със своите въздушни и морски граници.

През 2024 година предстоят " разисквания за използването му и при сухопътните граници ", твърди румънското Министерство на вътрешните работи, само че под изискване за укрепване на граничния надзор и използването на Дъблинското съглашение за приемане на мигранти.

Конкретен период за пълноправно участие на България в Шенген не се показва, макар че това беше главно.

Информацията беше доказана и от премиера на Румъния Марчел Чолаку:

" След 13 години най-сетне Румъния ще се причисли към Шенген. Вече имаме политическо съглашение за това.

От март идната година румънците ще се възползват от преимуществата на Шенгенската зона по въздух и море. Незабавно пристанище Констанца ще стартира да усилва своето значение експоненциално. Убеден съм, че през 2024 година ще приключим и договарянията за сухопътните граници ", написа Чолаку в своя профил във Фейсбук.

Той показва, че единствено до преди година " вратите на Шенген изглеждаха изцяло затворени " за страната - както и за България.

Румънските управляващи оповестяват, че съглашението с Австрия (последната страна с несъгласие върху процеса) е реализирано на 23 декември.

На 26 и 27 декември са извършени " полемики по дипломатически канали ", които се чака да продължат и през днешния ден.

" Реализирането на политическото съглашение изисква съгласето на всички страни от Европейски Съюз ", припомня Министерство на вътрешните работи на Румъния.

Ръководството на министерството насочва благодарности към Европейската комисия, Испанското председателство на Европейски Съюз и Министерство на вътрешните работи на Австрия и на България за " градивните полемики, довели до политическото съглашение от 23 декември ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР