България, Румъния, Гърция и Сърбия подписаха първия официален документ за

...
България, Румъния, Гърция и Сърбия подписаха първия официален документ за
Коментари Харесай

Кралев: Понякога се представяме по-добре от най-развитите държави, по отношение организацията на спортни събития

България, Румъния, Гърция и Сърбия подписаха първия формален документ за подготовка на общи кандидатури за семейства на Европейско и Световно състезание по футбол. Спортните министри и футболните федерации на страните организираха среща на високо равнище в Солун.
Българският министърът на младежта и спорта Красен Кралев, министърът на младежта и спорта на Сърбия Ваня Удовичич, заместник-министърът на културата и спорта на Гърция Георгос Василиадис и министърът на младежта и спорта на Румъния Богдан Константин Матей подписаха Меморандум за съгласие сред четирите държавни управления, с който да се официализира учредяването на учредителен комитет за подготовка на взаимната кандидатура за Мондиал 2030 година и Европейското състезание през 2028 година
По време на диалога бяха разисквани главните аспекти, свързани с подготовката на общата кандидатура. Около 70% от подготовката е обвързвана със спортната инфраструктура във всяка от четирите страни. Освен декларираната политическа поддръжка от страна на всички, след формалното пускане на подготовката би трябвало да има съществени гаранции, че нито една страна няма да се откаже до довеждане докрай на процеса, без значение от политическата обстановка в страните.
“Вярвам, че обществото съумя да одобри концепцията за обща кандидатура за влиятелен състезателен конгрес, тъй като това е късмет да създадем нещо положително за Балканите, нещо историческо – което ще помогне извънредно доста за развиването на региона”, съобщи Красен Кралев. По думите му, ключът към триумфа на кандидатурата е положителното обмисляне и действителната преценка на опциите. “Подписването на интернационалното съглашение през днешния ден е първата стъпка към реализирането на нашата обща мечта”, сподели той. Българският състезателен министър направи предложение до края на годината да се вземе дефинитивно решение дали ще аплайваме за Световно или Европейско състезание.
“Има доста сериозна разлика в инфраструктурата, която се изисква”, разяснява Кралев. Той показа от опита си като посетител на редица интернационалните спортни събития, че страните на Балканите и в Източна Европа поставят големи старания да се показват чудесно във връзка с организация и осъществяване на събитията и практиката демонстрира, че в доста случаи се представяме по-добре от най-развитите страни. Според Красен Кралев не би трябвало на Балканите и в България да имаме терзания, че ще се успеем да се оправим с това предизвикателство.
От страна на България, в диалозите на експертно равнище участваха президентът на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов, изпълнителният шеф на Национална спортна база Пламен Манолов и шефът на дирекция " Европейски стратегии, планове и интернационално съдействие " на Министерство на младежта и спорта Виктория Славкова. Борислав Михайлов разяснява, че напредъкът в договарянията е изтъкнат и от ден на ден се приближаваме към официализирането на партньорството сред България, Румъния, Гърция и Сърбия. “Партньорството сред нашите четири страни е от фундаментално значение за развиването на спорта в района и за другарските връзки сред четирите държави”, сподели той.
От името на Румъния на срещата участва президентът на Румънския футболен съюз Разван Бурлеану. Той показа пред присъстващите презентация с систематизирана информация за изискванията и опциите в България, Сърбия, Румъния и Гърция. Бурлеану беше безапелационен, че точно футболът може да бъде пътят за икономическо развиване на районите.
Работната среща в Солун бе четвърта подред сред четирите страни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР