България Родители на протест: Ние сме отговорни за децата си,

...
България Родители на протест: Ние сме отговорни за децата си,
Коментари Харесай

Родители на протест: Ние сме отговорни за децата си, лекарите за здравето им

България Родители на митинг: Ние сме виновни за децата си, лекарите за здравето им След случая с умрялата 6-годишна Мими родители на деца с онкологични болести желаеха незабавни ограничения от страната  Жанета Нейкова 11 юли 2019, 15:49 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Родители на митинг: Ние сме виновни за децата си, лекарите за здравето им
Родители на митинг: Ние сме виновни за децата си, лекарите за здравето им
 „ Атака ” оспорва отстраняването на Сидеров
„ Атака ” оспорва отстраняването на Сидеров
 Два случая на
Два случая на " Тракия ", има потърпевш
 Евростат: България под 7 млн., Европейски Съюз се усилва
Евростат: България под 7 млн., Европейски Съюз се усилва
 Нови екзотични такси при бързите заеми
Нови екзотични такси при бързите заеми
 Депутатите отвхърлиха възбраната за пушене на наргиле
Депутатите отвхърлиха възбраната за пушене на наргиле
 Сделката за изтребителите – какво ще получим
Сделката за изтребителите – какво ще получим
 Защо българите паркират върху плажа
Защо българите паркират върху плажа

одители на деца с онкологични болести излязоха на митинг през днешния ден пред постройката на Министерство на здравеопазването, получиха заричане страната да отстрани бюрократичната тежест и те повече да не се занимават с документи.

След случая с умрялата 6-годишна Мими те желаеха незабавни ограничения от страната.

"На родителите отговорността е да си гледат децата, а на лекарите ни да се грижат и да ги лекуват " , сподели Даниела Маринова от Велико Търново, която е майка на момиченце, което се лекува от левкемия. Тя е на 9 години, диагностицирана е през септември предходната година.

"За мен да си оставя детето в клиниката 3-4 часа, с цел да търча за медикаменти до Здравната каса, с цел да може моето дете да се лекува, е безумно ", сподели Надя Мирчева пред NOVA.

Въпреки получените още преди месеци обещания, фамилиите не престават да аплайват сами за финансиране за съществени медикаменти.

"Досега толкоз години сме обръщали внимание на всички министри, които толкоз постоянно се сменят, само че никой не ни е обръщал внимание ", разяснява Петя Александрова от съдружие "Деца с онкохематологични болести ".

"В България постоянно е по този начин, да може един човек да си отиде, с цел да може нещо да се случи ", добави Надя Мирчева.

"Срокът, който сме си сложили, е до края на месеца "

"Ще усъвършенстваме обсега на документите, периодите за подаването им, както и взаимоотношенията сред обособените лечебни заведения и институциите при обезпечаване на нужните лекарствени артикули. Родителите няма да се занимават повече с документи. Това ще се случва на равнище болница – здравна каса ", съобщи зам.-министър Жени Начева, който слезе на митинга на родителите на деца с онкологични болести.

Болниците ще могат да вършат своите поръчки за по-продължителен интервал от време, надлежно 3 или 6 месеца като възнамеряват количествата и договарят количества медикаменти, тъй че да не се стига до обстановки на неналичия на надлежно лекарство, сподели още Начева. "Или най-малкото, по-рано да са осведомени за дефицит или липса на надлежно лекарство, или липса на надлежно лекарство, тъй че администрацията да окаже подпомагане в подобен сериозен момент”, уточни тя.

"Срокът, който сме си сложили с родителите, лекарите и лечебните заведения , с цел да завършваме измененията в Наредба № 10 и Наредба № 2, е до края на месеца . Целта е до края на август да бъдат обнародвани в Държавен вестник и от септември да са в действие “, уточни още Жени Начева.

По отношение отпадането на някои лекарствени артикули за онкологични болести на деца от Позитивния лекарствен лист зам.-министър Начева изясни, че медикаментите отпадат не по виновност на администрацията, а заради липса на доставка на лекарствени артикули от притежателите на позволения за приложимост или отдръпването им от ПЛС. За лекуването на деца е очакван и различен ред с разпоредба на министъра на опазването на здравето, според който за деца се доставят нерегистрирани медикаменти и по този механизъм е обезпечена опция лечебните заведения да се доставят с тях, изясни още зам.-здравният министър.

Идването на Начева на митинга не беше изненада. В началото на митинга Симона Караиванова, която е член на УС на Сдружение "Деца с онкохематологични болести ", уточни, че са пристигнали, тъй като желаят да изразят своята воля за смяна като се съберат и да потвърдят, че този път няма да се откажат.

"Бихме желали към този момент тази мъка, която продължава 10 години да завърши ", уточни тя. За вчерашните договорености Теодора Арменкова, която също е член на УС на сдружението изясни, че почнали съответна работа по текстове по Наредба 2 и 10, която е обвързвана с нерегистрираните лекарствени артикули и тяхната доставка.

"Това, което държим е опростяване на процедурата, имаме уверението, че текстовете ще бъдат изменени по този начин, че да нямат родителите ангажимент да носят документи в касата и тези документи да бъдат сведени до най-малко. Това ще остане ангажимент на администрацията на лечебните заведения както да бъде понижен размера и от документи, която нашите лекари би трябвало да подават към Касата за приемане на медикаменти. И най-много това, че ще могат да се декларират планирани количества най-малко за 3 месеца напред, по този начин ме да не изпадат лечебните заведения в обстановка да нямат медикаменти, с цел да започват лекуване ", уточни тя.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР