България рискува да спрат да се признават сертификатите й за

...
България рискува да спрат да се признават сертификатите й за
Коментари Харесай

Петър Витанов: С фалшивите сертификати рискуваме бг ваксинациите да не се зачитат в Европа |

България рискува да спрат да се признават документите й за имунизация, в случай че не вземе незабавни ограничения за преодоляването на взрива на подправени документи.

Това съобщи Петър Витанов, евродепутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите и член на Комисията по околна среда, публично здраве и сигурност на храните. 

„ Броят на инфектираните имунизирани в България е доста по-висок, в сравнение с в другите страни. Това автоматизирано подсказва, че при нас се случва нещо, тъй като няма по какъв начин имунизацията да работи в Германия или Италия и да не работи в България ”, разяснява Витанов.

„ Става въпрос за черен пазар със здраве. Хора дават по 300, 400, даже 600 лв. за документ, в случай, че имунизацията е изцяло безвъзмездна. Нещо повече – в България има обилие от ваксини, те се слагат на всички места “, сподели още евродепутатът.

Лекари описват, че имат пациенти в доста съществено положение, в интензивно поделение, които признават, че в действителност не са имунизирани и са си купили подправени документи. Здравните експерти са безапелационни, че имунизираните хора се заразяват по-малко от новия вариант, както и минават по-леко през заболяването.

„ Фалшивите здравни документи са от една страна закононарушение, обвързвано с издаване на документ с погрешно наличие, т.е. удостоверява се един факт, който не се е случил, а пациентът от своя страна употребява този документ, с цел да премине границата или при други условия “, сподели още евродепутатът. 

„ Има заплаха и от още един доста противен резултат – издаването на подправени документи може да докара до това от ден на ден страни да имат съображение да се съмняват в издаваните в България имунизационни документи “, сподели още Витанов.

Проблемът е доста сериозен, тъй като не става единствено въпрос за документно закононарушение, а за игра на съветска рулетка със здравето.
„ България не е единствената страна, в която има подправени документи. Преди дни гръцките депутати разясниха санкция от 5000 евро за подправен документ “, сподели още Петър Витанов.

Според Витанов се следи и различен феномен. В проблема с подправените документи става въпрос за корупция.
„ За страдание доста българи одобряват на дребно корупцията всеки ден, с цел да решат някакъв въпрос. Готови са да си заплащат, с цел да заобиколят закона. Това е резултат от цялостното съмнение към властта и институциите “, счита Петър Витанов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР