България разполага със законодателство срещу тероризма и финансирането му, което

...
България разполага със законодателство срещу тероризма и финансирането му, което
Коментари Харесай

Цацаров: Антитерористичното ни законодателство отговаря на съвременните стандарти

България разполага със законодателство против тероризма и финансирането му, което дава отговор на актуалните условия и стандарти в тази област. Това сподели основният прокурор Сотир Цацаров, съобщи БГНЕС.

Цацаров взе присъединяване в конференция на тематика „ Борба против финансирането на тероризма – от законодателство към процедура “, където политици, магистрати и специалисти в тази област обсъждаха ограничения за справяне с този проблем.

Главният прокурор напомни, че доста от правните правила в антитерористичните закони на страната ни са признати с голям брой разногласия и полемики, а даже и с остри рецензии в пленарна зала за нарушение на човешките права.

„ Според мен времето потвърди, че сме на прав път. Днес тези конюнктурни слова са забравени. В същото време, за положително или неприятно, както прокурорите от Специализираната прокуратура, по този начин и съдиите от Специализирания съд получиха не дребен на практика опит при каузи с подобен предмет “, счита Цацаров.

Според него за оправянето с финансирането на това закононарушение европейските страни се нуждаят от качеството ново равнище на интернационално съдействие.

„ Това включва информативен продан, полицейско съдействие, съдействие сред разследващите служби и охранителните органи, работещи международноправни принадлежности са събиране на доказателства, в това число блокиране на финансови активи “, акцентира основният прокурор.

Цацаров добави, че съгласно него финансирането на тероризма не познава граници – междудържавни и сред националните правни системи, а това прави нуждата от междудържавно съдействие още по огромна.

Дискусията бе открита от ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева.

„ Наблюдаваме смяна на типа и структурите на терористичните групи, което докара до смяна на терористичните актове и метода на тяхното финансиране. Така, от огромния акт, чиято подготовка коства 400-500 хиляди евро, като тези от 11 септември, сега множеството офанзиви са под 20 хиляди евро. Методите на финансиране включват самофинансиране или набиране на средства за пътешестване до конфликтни зони и присъединяване в образование за осъществяване на терористични актове “, съобщи Караянчева.

Тя добави, че доста огромна смяна са претърпели самите способи на финансиране на терористичната активност, които към този момент минават не през обичайна банкова система, а през голям брой други субекти, измежду които казина, онлайн игрални платформи, снабдители на виртуални валути и други

Изказване в границите на форума направи и ръководителят на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и публичен ред Цветан Цветанов.

Пред специалистите той изведе на напред във времето нуждата от обединяване на всички политически сили по тематиката „ сигурност “, както и провеждането на общи политики сред Европейски Съюз и националните парламенти. Цветанов напомни за признатият в България специфичен Закон за тероризма през месец март 2016 година, който беше гласуван след огромна социална полемика, с присъединяване на доста български и задгранични специалисти.

„ Това да де опция да отпаднат всевъзможни подозрения за това, че законодателството би нарушило човешки права “, аргументира се той.

За финансирането на тероризма и проведената престъпност като проблеми, които заплашват националната сигурност, приказва ръководителят на парламентарната група на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ. Според него те заплашват стабилността и сигурността на съюзите, в които членуваме, а по тези проблеми би трябвало да се работи както на национално ниво, по този начин и на нивото на Европейския съюз.

„ Действащото в България законодателство – Закон за ограниченията против изпирането на пари, Закон за ограниченията против финансирането на тероризма, както и обособените разпореждания на други подзаконови нормативни актове в тази област, е директен резултат от транспонирането на европейските наставления “, акцентира напомни Карадайъ.

Специален посетител на конференцията бе Натали Гризбек, ръководител на Специалната комисия по тероризма в Европейския парламент. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР