България разполага с по-малко от една година, за да изпълни

...
България разполага с по-малко от една година, за да изпълни
Коментари Харесай

Създават механизъм за защита на бедните при приемане на еврото

България разполага с по-малко от една година, с цел да извърши предписанията на Европейската централна банка и Eвросъюза за влизане в чакалнята на еврозоната.

Това на процедура значи стягане на банковата система и подготовка на стопанската система и на ценовите нива. Около това мнение се сплотиха специалисти на конференция на тематика участието ни във валутния механизъм, считан за последна стъпка преди приемане на еврото, оповестява Българска национална телевизия.

Кои групи от хора ще бъдат най-засегнати от въвеждането на общата валута и какви ограничения ще вземе страната вижте в репортажа на Българска национална телевизия.
 
Най-бедните хора са тези, които първи усещат въвеждането на еврото поради закръгляването на цените, предвижда подуправителят на Българска народна банка Калин Христов.

Калин Христов, подуправител на Българска народна банка: Не самият напредък на цените, а чувството за растежа на цените, това, което го имаше в първите страни членки. Обикновено това чувство го има, защото по-бедните хора купуват доста постоянно евтини артикули, само че те са стоките, в които закръгляващият резултат от въвеждане на еврото е максимален.

Калин Христов предложи наложително основаване на надзорен механизъм, който да подсигурява, че най-уязвимите от обществена позиция хора няма да бъдат най-засегнати. България продължава да изостава от останалите страни членки във връзка с приходите.

Калин Христов, подуправител на Българска народна банка: Данните излязоха преди две седмици за 2017 година, съгласно тях сме приблизително 50% от ценовото ниво в Европа и 50% от прихода на глава на популацията.

Поскъпването на горивата, отоплението и газа, и оттова на артикули и услуги, стана мотив да се приказва и за образуването на по този начин наречената неприятна инфлация. Това значи, че повишаването на цените изпреварва повишаването на приходите. Един от разновидностите за справяне с този проблем е увеличение на средствата в бюджетната сфера, разгласи ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Цветан Цветанов, ръководител на ПГ на ГЕРБ: За мен е значимо, че икономическият напредък от 4% дава опция 10% да бъдат увеличени в бюджетната сфера всички хонорари, и несъмнено това ще даде опция за обезпечаването на нужния финансов запас и за обществения пакет, който е нужен в обстановката. Когато нарастват приходите напълно обикновено е да бъдат взаимно свързани с повишение на цените, само че по-важното е, че приходите би трябвало да нарастват повече в сравнение с инфлацията, която би могла да се образува.

Цветанов изясни, че през днешния ден в ГЕРБ е обсъден държавният бюджет за следващата година, който би трябвало да бъде признат от Народното събрание до края на ноември. Според него най-вероятно промени от първичните текстове за нарастване както на бюджетните заплати, по този начин и на обществените разноски ще се прави сред двете четения в пленарната зала.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР