България разполага с по-малко от една година, за да изпълни

...
България разполага с по-малко от една година, за да изпълни
Коментари Харесай

Механизъм ще защитава бедните при приемане на еврото

България разполага с по-малко от една година, с цел да извърши предписанията на Европейската централна банка и Eвросъюза за влизане в чакалнята на еврозоната.

Това на процедура значи стягане на банковата система и подготовка на стопанската система и на ценовите нива. Около това мнение се сплотиха специалисти на конференция на тематика участието ни във валутния механизъм, считан за последна стъпка преди приемане на еврото, съобщи Българска национална телевизия.

Най-бедните хора са тези, които първи усещат въвеждането на еврото поради закръгляването на цените, предвижда подуправителят на Българска народна банка Калин Христов.

Калин Христов, подуправител на Българска народна банка: Не самият напредък на цените, а чувството за растежа на цените, това, което го имаше в първите страни членки. Обикновено това чувство го има, защото по-бедните хора купуват доста постоянно евтини артикули, само че те са стоките, в които закръгляващият резултат от въвеждане на еврото е максимален.

Калин Христов предложи наложително основаване на надзорен механизъм, който да подсигурява, че най-уязвимите от обществена позиция хора няма да бъдат най-засегнати. България продължава да изостава от останалите страни членки във връзка с приходите.

Източник - dunavmost.com.

Калин Христов, подуправител на Българска народна банка: Данните излязоха преди две седмици за 2017 година, съгласно тях сме приблизително 50% от ценовото ниво в Европа и 50% от прихода на глава на популацията.

Поскъпването на горивата, отоплението и газа, и оттова на артикули и услуги, стана мотив да се приказва и за образуването на по този начин наречената неприятна инфлация. Това значи, че повишаването на цените изпреварва повишаването на приходите. Един от разновидностите за справяне с този проблем е увеличение на средствата в бюджетната сфера, разгласи ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Цветан Цветанов, ръководител на ПГ на ГЕРБ: За мен е значимо, че икономическият напредък от 4% дава опция 10% да бъдат увеличени в бюджетната сфера всички хонорари, и несъмнено това ще даде опция за обезпечаването на нужния финансов запас и за обществения пакет, който е нужен в обстановката. Когато нарастват приходите напълно обикновено е да бъдат взаимно свързани с повишение на цените, само че по-важното е, че приходите би трябвало да нарастват повече в сравнение с инфлацията, която би могла да се образува.

Цветанов изясни, че през днешния ден в ГЕРБ е обсъден държавният бюджет за следващата година, който би трябвало да бъде признат от Народното събрание до края на ноември. Според него най-вероятно промени от първичните текстове за нарастване както на бюджетните заплати, по този начин и на обществените разноски ще се прави сред двете четения в пленарната зала.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР