България разполага с една от най-високо технологичните лаборатории за изследване

...
България разполага с една от най-високо технологичните лаборатории за изследване
Коментари Харесай

Евродепутати посетиха една от най-високо технологичните лаборатории за изследване на храни и напитки в Европа

България разполага с една от най-високо софтуерните лаборатории за проучване на храни и питиета в Европа. До този извод доближиха българските евродепутати Емил Радев и Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП), които посетиха профилирана лаборатория за проучване на храни и питиета в Пловдив - “Алименти “.

Лабораторията е профилирана в осъществяване на разбори за определяне сигурността и качеството на храните по отношение на европейските условия, а нейни клиенти са едни от най-големите компании на пазара в България. При осъществяването на химични, органолептични, физикохимични, биохимични, микробиологични и ДНК разбори се ползват допустимо най-високите стандарти в бранша.

В рамките на своята аудиенция евродепутатите срещнаха управлението и специалистите на лабораторията с самодейността си за въвеждане на минимални стандарти по отношение на условията за качество на продуктите в границите на единния пазар. Това, дружно с концепцията за осъществяване на огромни проучвания, целящи откриване на подвеждащи и нелоялни търговски практики и основни разлики в качеството, състава и наличието на продуктите, са измежду акцентите на направения от двамата евродепутати пилотен план.

Той неотдавна бе утвърден от Европейската комисия с допустимо най-високата оценка, а предстоящият бюджет, който ще бъде провиснал по плана е в размер на 1,3 млн. евро.

Радев и Новаков разясниха, че до края на годината следва Европейският парламент да утвърди финално препоръчаните от тях ограничения, а от началото на идната година Европейската комисия би трябвало да стартира осъществяване.

Така наречените „ двойни стандарти на продуктите ” – термин, към този момент одобрен в Европа, е проблем, който обгръща освен храните, само че също по този начин и редица нехранителни артикули като козметика, тоалетни такъми и артикули за бебета. Разлика в качеството за първи път бе видяна преди съвсем 10 години, само че едвам предходната седмица Европа публично призна за казуса посредством приемане на отчет в Европейския парламент, занимаващ се с определяне на разликите.

„ След като предходната седмица гласувахме в Европейския парламент отчета за двойните стандарти, на всички към този момент е ясно, че казусът в действителност съществува и е доста сериозен. Наша съществена задача, като представители на над 500 млн. европейски жители, е да не позволяваме дискриминация във връзка с потребителите. За мен персонално като българин е значимо да направя всичко допустимо, тъй че българският консуматор да има идентичен достъп до същото равнище на качество на продуктите като потребителите от Германия, Франция и Англия да вземем за пример. В тази връзка съм извънредно щастлив, че България разполага с такава съвременна лаборатория, чието равнище е може би едно от най-високите, които съм виждал в Европа “, разяснява Радев.

„ От храни, през перилни препарати и козметика, двойните стандарти би трябвало да останат в предишното на Европейски Съюз “, съобщи Новаков.

„ Очакваме бюджетът, провиснал по програмата, да спомогне за подсилване на потребителските организации, да бъдат одобрени стандарти за тестване на артикули и да се улесни завеждането на гражданските искове.

Финансирането ще бъде ориентирано и към осъществяване на проби, за осведомителни акции и разяснение на потребителски права, за повишение на съдействието сред обособени страни, тъй че с тези пари организациите да станат безусловно пълноценни в отбраната на потребителите. Надявам се през 2019 година да имаме съответни резултати и организации от страната ни да вземат участие в тази българска стратегия “ добави Андрей Новаков.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР