България пуска самолета на руския външен министър Сергей Лавров да

...
България пуска самолета на руския външен министър Сергей Лавров да
Коментари Харесай

България пуска пуска самолета на Лавров до Скопие

България пуска самолета на съветския външен министър Сергей Лавров да прелети над нейната територия на път за Северна Македония, стана ясно през днешния ден.

Така Лавров ще може да взе участие в срещата на върха на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) в Скопие, макар че е в санкционния лист на Европейски Съюз. Форумът ще се организира от 29 ноември до 1 декември.

„ Санкциите постоянно имат дерогации “, съобщи Петер Стано – представителят на висшия представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел.

Така Стано отговори на въпрос за настояването на съветските управляващи Лавров да взе участие в срещата. Това допуска първият посланик на Москва да премине през въздушното пространство на Европейски Съюз.

По-рано през днешния ден самият Лавров заяви пред ТАСС, че в случай че България отвори въздушното пространство за Руската федерация, както е обещара на Северна Македония, делегацията на Москва ще взе участие във форума

Дерогациите важат за значими интернационалните конгреси като Организация на обединените нации и в тази ситуация ОССЕ и изключително в случай че разискваните на тях тематики са свързани с аргументите, заради които въпросните лица са в санкционния лист на Европейски Съюз, добави Стано. Той посочи, че решението би трябвало да бъде взето от страните членки, над които би трябвало да прелети самолетът, както и от страната хазаин на форума - Северна Македония.

„ Нещата би трябвало да се изговарят лице в лице, когато става дума за съветската експанзия в Украйна “, сподели „ гласът “ на европейската дипломация.

Той обаче не удостовери дали на срещата ще участва и Жозеп Борел.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР