България проведе успешни преговори и успя да се присъедини към

...
България проведе успешни преговори и успя да се присъедини към
Коментари Харесай

България се присъедини към Споразумението за сътрудничество за трансплантации FOEDUS

България организира сполучливи договаряния и съумя да се причисли към Споразумението за съдействие FOEDUS ЕОЕО IT портал. Целта на платформата, финансирана от Европейската комисия, е да сътвори рамка за реализиране на бърз и ефикасен продан на информация сред страните по съглашението в случаите на остатък на органи или търсене на органи за пациенти, които са в положение, застрашаващо живота им, оповестяват от Министерство на здравеопазването.

Към момента дейни членове по Споразумението FOEDUS са 10 страни от Европейски Съюз. През интервала от 1 юни 2015 година до 31 март 2017 година посредством портала са били препоръчани 380 органа, от които 53 са трансплантирани, в това число са осъществени 23 трансплантации на деца.

Сред страните от Европейски Съюз, които употребяват портала, Франция е най-предлагащата страна (21), а Италия е страната, в която са трансплантирани множеството органи (16). В множеството европейски страни, които имат задължението да ползват европейското законодателство на Европейски Съюз в областта на органното донорство, са налице компликации, измежду които понижаване броя на донорите и дефицит на дипломиран медицински личен състав. По тези аргументи напъните на българските институции и лечебните заведения са ориентирани към обезпечаване на образование по белодробна трансплантация за българските експерти и осъществяване на белодробни трансплантации у нас.

В момента в българската листа на чакащи има 18 пациенти, които се нуждаят от трансплантация на бял дроб. От началото на първото съглашение с университетската болница във Виена от 2014 година до момента са трансплантирани 9 български жители.

Университетската болница във Виена осведоми българското Министерство на здравеопазването, че няма потенциал да приема повече непознати жители за трансплантации. Това е наложило да бъде прекратен приемът на интернационалните пациенти, в това число и на тези интернационалните пациенти, за които е имало планувани грижи. Университетската болница във Виена увери Министерство на здравеопазването, че тази мярка няма да окаже въздействие върху поетия в съглашението с Министерство на здравеопазването ангажимент за осъществяване на дълготрайно образование на български експерти. В момента се организират последни уточняващи детайлности по дълготрайното образование на 15 български експерти от УМБАЛ „ Света Екатерина “ и ВМА, измежду които и медицински сестри.

Техните имена и графикът на образованието им са изпратени до Виенската болница. Обученията ще стартират при започване на 2020 година и ако преминат сполучливо, първите белодробни трансплантации в България, взаимно с интернационалните експерти, са вероятни в края на 2020 година България води интензивни договаряния с Евротрансплант за продан на органи за трансплантация на пациенти сред страните-членки на Европейски Съюз. Разговори се водят и с няколко от водещите центрове за трансплантация на бял дроб в Европа, които се намират в Германия, Испания, Австрия и други

Политиката на всеки един трансплантационен център е независимо да взема решение дали може да приема непознати пациенти, при какви условия и по кое време.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР