България промени позицията си и гласува в подкрепа на удължаването

...
България промени позицията си и гласува в подкрепа на удължаването
Коментари Харесай

България сменя посоката, одобрява глифозата


България промени позицията си и гласоподава в поддръжка на удължаването на лиценза на глифозата - хербицид за напръскване на плодове и зеленчуци.

Разрешителното на препарата, който е най-широко употребяваният в Европейски Съюз и е прочут под комерсиалното име “Раундъп ”, изтича на 15 декември.

Европейски Съюз се опитваше да откри решение, притискан от една страна от производителя, от друга от учените, които се съмняват, че той е канцерогенен.

След траяла 2 години борба дали да бъде неразрешен в Европейски Съюз, страните членки взеха решение да го оставят на пазара за още 5 година, вместо в началото препоръчаните от Европейската комисия 15 година

България, която дружно с Германия, Румъния и Полша до момента гласуваше неведнъж въздържал се, през днешния ден утвърди удължаването на разрешителното и Еврокомисията получи нужните й две трети болшинство.

Общо 18 страни поддържаха преиздаването на лиценза. Против продажбата на глифозата в Европа гласоподаваха Франция, Италия, Гърция, Австрия, Белгия, Люксембург, Хърватия, Кипър и Малта, а Португалия се въздържа.

Всички останали страни членки гласоподаваха “за ” на днешното съвещание на Апелационния комитет, който е последна инстанция по противоречиви въпроси, свързани с сигурността на храните и растенията. Вотът идва тъкмо в точния момент, с цел да не се провокира неустановеност на пазара на химикали за земеделието.

Решението на Европейски Съюз идва, откакто Европейската организация за сигурност на храните заяви, че няма доказателства, че потреблението на храни, третирани с хербицида, води до увеличение на заболеваемостта от рак. Подобно мнение съобщи и Европейската химическа организация. Така те се опълчиха на оповестеното през 2015 г умозаключение на Международната организация за проучване на рака на Световната здравна организация, която счита, че той усилва риска от поява на рак на кръвта и поврежда ДНК.

Европейският парламент също настоя за възбрана на глифозата в Европейски Съюз, само че последната дума имат страните членки, които избраха да застанат на страната на Европейската комисия.

Френският президент Еманюел Макрон заяви в Туитър, че персонално е разпоредил на държавното управление да гласоподава срещу от името на Франция.

Хербицидът глифозат е пуснат на пазара през 70-те години от амерканската компания “Монсанто ” за битка с плевелите по многогодишните растения. След като през 2000 година патентът на компанията върху производството му изтече, цената му падна и сега препаратът се създава от стотици компании по целия свят. Глифозатът е най-активно употребяваният хербицид в историята на човечеството.

dnes.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР