България произвежда голяма част от електричеството в целия Балкански полуостров

...
България произвежда голяма част от електричеството в целия Балкански полуостров
Коментари Харесай

Председателят на КЕВР: Цените на ток, парно, вода се увеличават окончателно

България създава огромна част от електричеството в целия Балкански полуостров и имаме остатък, по тази причина може да се получи една относително ниска цена . Това сподели Станислав Тодоров, ръководител на КЕВР, пред Българска национална телевизия.

По думите му - КЕВР е премахнала дотациите от ВЕИ и производителите, тъй като цената е много висока. Тодоров разяснява, като съгласно него той е извършил задачата. Увеличението от юли за ток и вода за битовите консуматори ще е минимално , безапелационен е той.

По отношение на опазване на цената за битовите консуматори има няколко механизма: би трябвало да се употребява ловко Фонда за сигурност, когато квотите са на задоволително висока цена, в този момент те са на високи цена от 25 на 90 евро - и се получават задоволително пари от тях, с цел да се покрият сметките за бита в някаква степен. " Адмирирам - блок цените за ток, парно, вода, които могат да защитят най-уязвимите консуматори. Например, с двустаен апартамент и без огромна консумация, в случай че употребяват приблизително 200 киловата - сметката ще е 40-50 лева - тази сметка ще остане такава и за вбъдеще ", изясни той. Много жилища се отопляват на ток, за тях следва диалог, сподели Тодоров.

" Но има механизъм, с който могат да се обезпечат главните потребности на битовите консуматори от електричество. От 50 лева нагоре се заплаща по-висока единична цена, в случай че в този момент е 20 ст. за дневен цена, над тази цена ще се заплаща по-висока цена, само че няма да е закрепена, а динамична ", посочи той.

Пазарът се трансформира, всяка година ще се взема решение за идващите 12 месеца, разясни Тодоров.

Да се пере и готви на нощна цена и дали ще има режим на тока - " това са неща, които няма да се случат и са нечиста сделка ", счита ръководителят на КЕВР. Ще има търпими цени за идната година за тока, безапелационен е той.

За парното - Тодоров изясни: " За разлика от електричеството не произвеждаме газ и това има своята цена . " Газпром " приключи доставките, а от там той по този начин или другояче не беше доста на ниска цена.

Според него ва да се изпълнят следните неща : " Булгаргаз " да подпише най-малко два дълготрайни контракта за доставки на газ ". По въпроса за контракт със Съединени американски щати - би трябвало да каже " Булгаргаз ", водят се договаряния, по-късно би трябвало да се показа решението в КЕВР. " Второ значимо нещо е да се изпълни " Чирен " на 100% , в този момент е а 23%, би трябвало да се изпълни до октомври. Трето - газовата връзка с Гърция би трябвало да се построи , очакванията са за 1 юли, КЕВР е направила всички лицензи и сертификации, чака се публично удостоверение от Европейска комисия, аз мисля, че ще се случи, само че въпросът е в ръцете на строителите. От там може да се получават към 1/3 за количествата, нужни на България ", уточни той. По думите му, по този начин ще сме обезпечени за новия отоплителен сезон. Той посочи, че сега се употребява газ, импортиран от " Булгаргаз ", а най-евтиният газ, който получаваме, е от Азербайджан.

" До 2023-2024 година цената на газа ще е доста по-евтина, в сравнение с беше - към 30-40 евро ", счита специалистът. Това е окончателното нарастване, което потребителите би трябвало да имат поради за последните 12 месеца . Ако един човек е плащал 100 лева за ток - сметката ще стане 103 лева, в случай че е плащал 100 лева за парно - 139 лева ., а в случай че Народно събрание гласоподава измененията в бюджета с намаляването на Данък добавена стойност за парното от 20 на 9% - ще се заплащат 126 лева, даде за образец Станислав Тодоров.
 Ковачева: Всяко нарастване на цените на тока и парното от 1 юли ще затрудни хората
Ковачева: Всяко нарастване на цените на тока и парното от 1 юли ще затрудни хората

Отделният битов клиент няма право на самостоятелен отвод от услугите на топлофикация

За финансовото състояние на топлофикационните сдружения Станислав Тодоров сподели, че се покрива дефицитът и цената на газа не играе роля там. За обезщетенията за бизнеса - се вкарва механизъм свръхпечалбите от държавните сдружения да се трансферират за обезщетения, както е значима и структурната промяна в пазара, като се планува мярка - с 50% е задължен да даде на търг за дълъг интервал, което в границите на 3-4 месеца ще понижи цените за бизнеса.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР