България продължава участието си в изграждането на новия CMS детектор

...
България продължава участието си в изграждането на новия CMS детектор
Коментари Харесай

България продължава участието си в изграждането на новия CMS детектор на ЦЕРН

България продължава присъединяване си в построяването на новия CMS детектор на ЦЕРН , откакто депутатите одобриха на второ четене законопроекта за одобрение на в допълнение съглашение към Меморандума за съгласие за поддръжка и употреба на CMS детектора сред Министерството на образованието и науката и Европейската организация за нуклеарни проучвания.

Заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева съобщи пред народните представители, че упованията са през 2026 година напълно да бъде построен новият CMS детектор на ЦЕРН. Тя изясни, че CMS детекторът е основополагащ съставен елемент на ЦЕРН. " Както всяко едно техническо оборудване, животът на този детектор изтича и с цел да има застъпване, е извънредно значимо страните, членуващи в ЦЕРН, да вземат взаимно решение и да стартират построяването на нов детектор, който да разреши опитите, проучванията в ЦЕРН да продължат ", сподели още Ангелиева.

По думите й, с цел да бъде подготвен новият детектор до 2026 година, работата би трябвало да стартира занапред , защото на остарелия животът му изтича след две години.

" Надяваме се България да има още по-голямо присъединяване с откриватели и компании в този нов детектор ", сподели още заместник-министър Ангелиева.

С приемането на законопроекта за спомагателното съглашение към меморандума се дефинират разпоредбите за ръководство на вноските към общия фонд на страните, членуващи в ЦЕРН. В отчета на Комисията по бюджет и финанси се акцентира, че това няма да докара до директно или индиректно влияние върху държавния бюджет, защото разноските са от бюджета на Министерство на образованието и науката.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР