България продължава да оказва необходимата подкрепа на бягащите от войната,

...
България продължава да оказва необходимата подкрепа на бягащите от войната,
Коментари Харесай

ПП отговори на ГЕРБ: България продължава да оказва подкрепа на бягащите от войната

България продължава да оказва нужната поддръжка на бягащите от войната , дадоха отговор от " Продължаваме Промяната " на декларация на ГЕРБ-СДС. По-рано от парламентарната естрада от най-голямата опозиционна група обявиха, че държавното управление въобще не схваща концепцията на краткотрайната протекция. Поводът е оповестеното желание на 30 май от вицепремиера по ефикасното ръководство Калина Константинова за преустановяване на интеграционния проект за разселване на бежанци навътре в страната.

Парламентарната естрада беше използвана от ГЕРБ-СДС за популизъм, този път поради организацията по преместването на украинските жители, намерили леговище на територията на България, разяснява Инна Иванова от ПГ на " Продължаваме Промяната ". Изключително грозно е, уточни тя, да се употребява процесът по пренасяне на украинските жители за политически офанзиви, всяване на напрежение, изключително на фона на свършеното досега.

Държавата обезпечава всичко належащо - храна, безвъзмезден превоз, места за настаняване, помощ на всеки, който има потребност от такава, акцентира депутатът. Хаос няма, няма и да има, и това е резултат от усърдната и непрестанна работа на актуалното държавно управление, означи Иванова.

Изградихме потенциал от нулата, стартирахме програмата да приемем огромните талази на бягащи от войната през първите месеци, всеки, който има потребност от протекция, е признат и подслонен, изброи тя. И означи, че националният проект за деяние при рецесии на ГЕРБ-СДС е бил изцяло несъответстващ, несъответствуващ на потребностите и неупотребим. Въпреки това България беше една от първите страни, която съумя да реагира навреме и транспонира  директивата за краткотрайна протекция единствено в границите на няколко дни, се споделя в декларацията.

Нужна е била и нова методология за работа на граничните пунктове, нов програмен продукт, нов метод за настаняване, нови канали за връзка. Създадена е била също национална гореща линия с български и украински номер, на който се дава отговор на значими въпроси на украински език.

Преди началото на войната в Украйна, локациите на Държавната организация за бежанците бяха едвам пет, там се подаваха заявки за протекция и за приемане на статут се чакаше сред три месеца и една година, регистрира Инна Иванова. Управляващите в този момент, по думите на Иванова, са създали по този начин, че за статут за краткотрайна протекция да се кандидатства на място в над 120 пункта и това да става за няколко минути. Направихме по този начин, че България да е преди всичко по % издадени регистрации за краткотрайна протекция в Европейски Съюз, посочи депутатът. И добави, че украинският президент Володимир Зеленски е благодарил на премиера Кирил Петков за грижите за украинските жители, бягащи от войната. А Народното събрание, макар опълчването на ГЕРБ-СДС, по думите й, е гласувало законодателни промени, дали опция бежанците да получат здравно обезпечаване, а децата да посещават българските градини и учебни заведения.

Държавата съумя да построи ползотворно съдействие с БЧК, неправителствени организации, доброволци, добави още представителят на ПГ на " Продължаваме Промяната ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР