България продължава да настоява българското малцинство да бъде вписано в

...
България продължава да настоява българското малцинство да бъде вписано в
Коментари Харесай

Външният министър: Продължаваме да настояваме българите да бъдат вписани в конституцията на РСМ

България продължава да упорства българското малцинство да бъде вписано в конституцията на Република Северна Македония. Тази поръчка направи за следващ път пред bTV служебният министър на външните работи Николай Милков.
Прочетете още
" Връщането на обстановката до таз отпреди 10 дни не ни устройва. Искаме да бъдат предпазени правата на българите там. Ако това не се реализира и още веднъж нещата влязат в естествен коловоз, това е бетониране на това статукво, бетониране на репресията. Очакваме на практика стъпки и най-важната е вписването на българите в Конституцията ", безапелационен бе той във връзка апелите за деескалация на напрежението сред двете страни, последвало побоя над Християн Пендиков.

Министерство на външните работи министърът уточни, че спазването на правата на хората с българско съзнание и на българските жители, които живеят там е политически въпрос. Той е зелегнал в разнообразни документи ние сме длъжни да реагираме по съответния метод, уточни Милков.

Според него връзките с България са въпрос на вътрешнополитически спор в РСМ, а у нас " има построен вътрешен консенсус по какъв начин да ги развиваме ". " Смятам, че при нас, популярност Богу, тоя въпрос не е част от вътрешнополитическата акция, няма да е част и от предизборната, най-малко не и в степента, в която това се случва в РСМ ", съобщи министърът.

Милков е безапелационен, че побоят на Пендиков е закононарушение от ненавист, сходна теза е защитил и прокурорът в първите часове от нападението. Министър Бояр Османи пък се опитал " да подели отговорността за произшествия от подобен темперамент, казвайки че и от двете страни на границата би трябвало да прекратим закононарушения и диалект на ненавист ". Това също е индиректно самопризнание, че е закононарушение от ненавист, то не може да е друго, добави той. И изрази страдание, че при сходни закононарушения постоянно няма осъдени.

Пендиков е получавал закани и обиди още в болничното заведение, българските управляващи са подготвени да предадат на македонските си сътрудници IP адреси, от които са идвали те. Външният министър се възмути, че България се занимава, а от македонска страна не е имало реакция до този миг. Пендиков остава в България, до момента в който не получи уверения, че ще е в сигурност као се завърне вкъщи. Той бил пред алтернативата, пред която са доста хора - " или там да бъдат снишени, да не се занимават с тази своя активистка активност като членове на български клубове, или да решат да бъдат прогонени и да дойдат да живеят в Бъглария ". МИлков се ядоса, че РСМ не проверява нарушителите, и даже има институции, които подклаждат напрежение. Хората от българските клубове не знаели защо ги привиквт 0 като очевидци или обвинени, по тази причина ходели с юристи.

Утре предстоят диалози сред двете държавни управления. За Скопие отпътува Иван Демерджиев  и шефа на ДАНС. Там ще обсъдят практическите стъпки за деескалацаия на напрежението, влючително и честванията на Гоце Делчев на 4 февруари. РСМ би трябвало да ги провежда тъй че да бъде непокътнат мира и сигурността на всички участници.

Според Милков ще е невиждано страна, оято е претендент за член на Европейски Съюз да ограничи достъпа до територията си на хора от страна-членка, още повече в случай че става въпрос за евродепутат. Това е абсурд, какъвто няма на никое място по света. А като осъществяване на междусъюзническите връзки Милков чака македонските управляващи да дават данни " каквито ние нямаме във връзка с висши български политици с непознати служби ", по отношение на изказванията, че наши евродепутати работели за Русия.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР