България продължава да е сред лидерите в Европейския съюз по

...
България продължава да е сред лидерите в Европейския съюз по
Коментари Харесай

България сред първите в ЕС по употреба на антибиотици за животни

България продължава да е измежду водачите в Европейския съюз по продажби на антибиотици за ветеринарни цели и надлежно по приложимост. В интервала 2010 - 2017 година потреблението на антимикробни препарати в развъждането на животни за произвеждане на месо в страната ни се е нараснало от 92.6 мг на кг през 2011 година до 132.3 мг/кг през 2017 година, оповестява в. Сега.

Все отново известно понижение има, тъй като през 2016 година "дозата " е била даже още по-голяма - 155.3 мг/кг. Това написа в деветия отчет на Европейския контрол за ползване на ветеринарни антимикробни препарати (ESVAC), оповестен наскоро. В него са прегледани подробни данни за медикаментите, техния тип и приложимост в 31 страни, част от които обаче не са дали цялостни данни за продажбите. Затова и създателите на отчета се застраховат - подаването на данни не е наложително и по тази причина не е редно те да се съпоставят.

С цялата конвенционалност България въпреки всичко е на шесто място по продажба на антибиотици за животни.

За съпоставяне минимум антибиотици за ветеринарни цели са употребявани в Норвегия (3.1 мг/кг), Исландия (4.6 мг/кг) и Швеция (11.8 мг/кг). Най-много такива лекарства се употребяват в Кипър (423.1 мг/кг), Италия (273.8 мг/кг) и Испания (230.3 мг/кг), излиза наяве още от отчета.

Това, че България не съумява да ограничи продажбата на антибиотици, не е оригиналност, само че е мотив за паника, тъй като страната ни не може да излезе от топ 10 по приложимост на медикаментите.

Подобна бе обстановката и при предходните издания на отчета на ESVAC.

Парадоксално, само че съгласно Асоциацията на месопреработвателите мотив за паника няма. Причината била, че фермерите нямали опция да дават медикаменти на животните превантивно, тъй като са прекомерно скъпи. Според лекарите, в случай че в месото има антибиотик, съществува риск човек да развие устойчивост към медикаментите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР