България продължава да е сред държавите членки на Европейския съюз

...
България продължава да е сред държавите членки на Европейския съюз
Коментари Харесай

София и Пловдив остават сред градовете с най-мръсен въздух у нас

България продължава да е измежду страните членки на Европейския съюз с най-вече смъртни случаи, дължащи се на замърсяването на въздуха. Това сочи отчет на Европейската комисия. Според лекарите фините прахови частици от 2,5 микрона са най-вредни за хората, тъй като те навлизат в дихателната система и повреждат органите. Особено през отоплителния сезон, София и Пловдив са измежду градовете в страната с най-чести отклонения от нормите.

София Пловдив

Пловдивчани през днешния ден дишаха относително чист въздух. Превишения в допустимите правила за фини прахови частици в атмосферата нямаше. Измервателните станции в града регистрират наклонност за трайно понижаване на замърсяването на въздуха през последните години.

Въпреки това обаче, в Пловдив една пета от дните в годината са с превишение на нормите, а дните с замърсен въздух са повече от допустимите 35 годишно.

Анализът на общината сочи, че най-вече фини прахови частици се отделят в регионите " Централен " и " Западен ", където промишленото и битовото отопление е най-застъпено. Транспортът също оказва своето въздействие. Над 40% от записаните коли в общината са остарели.

Успокоително до някъде е, че и Пловдив, и столицата са надалеч от челните редици за нечисти градове в Европа.
 Властите в Пловдив подеха акция против горенето на боклуци Властите в Пловдив подеха акция против горенето на боклуци
В Пловдив локалната власт и полицията стартират ежедневни инспекции в регион „ Източен " за горене на гуми и други рискови боклуци. Най-сериозен е казусът...

България би трябвало да употребява норматива на Световната здравна организация за замърсяването на въздуха, а друг на Европейския съюз, сподели в " Денят стартира " с Георги Любенов пулмологът доктор Александър Симидчиев. Този на Световната здравна организация за естествени стойности на замърсяване е два пъти по-нисък.
Д-р Александър Симидчиев, пулмолог: Всяко едно качване, качва здравните опасности. Затова е належащо да сме осведомени със здравните опасности. В никакъв случай не желая да се всява суматоха, не става дума за сходно нещо.
Според доктор Симидчиев най-вредни са най-малките фини прахови частици от 2,5 микрона. Колите и твърдото битово гориво са най-големият замърсител.
 Пулмолог: Една печка замърсява колкото 18 коли Пулмолог: Една печка замърсява колкото 18 коли
София не е в челните редици на нечисти градове в Европа, съгласно климатолога проф. Георги Рачев. Иначе най-вредни за хората са дребните прахови частиц...

Според омбудсмана Диана Ковачева общината към този момент взима ограничения.
Диана Ковачева, омбудсман: Обсъждат се ограничения даже за инкриминиране на изгарянето на отпадъците, в този момент несъмнено, не всичко би трябвало да бъде закононарушение, дано се обмисли деликатно и тази мярка, да се види дали ще има предпазен надзор, т.е. предварителната защита дали ще е налице - хората да са наясно, че с изключение на административно-наказателни има и наказателни ограничения.  Диана Ковачева: Омбудсманът е постоянно на страната на жителите Диана Ковачева: Омбудсманът е постоянно на страната на жителите
"Имаме над 10 000 тъжби от жители, над 23 000 души са минали през приемната, обадили са се по телефона ", сподели в студиото на "Денят стартира с Георги...

София не е в челните редици на замърсяване, както се твърди, сподели климатологът проф. Георги Рачев.
Проф. Георги Рачев, климатолог: София диша относително чист въздух. Ние превишаваме европейските правила към два пъти във връзка с фини прахови частици някъде 60 дни в годината, а би трябвало да сме 35 дни в годината във връзка с среднодевната централизация на фини прахови частици.
Мъглите в Софийското поле задържат мръсния въздух над столицата, изясни проф. Рачев. Когато задуха вятър, равнищата на замърсяване падат. Така ще стане и с южния вятър, който чакаме през седмицата, предвижда още климатологът.

Прогнозите на Столична община са за покачване на равнищата на фините прахови частици в София в средата на седмицата.

 Климатолог: София диша относително чист въздух Климатолог: София диша относително чист въздух
И тази седмица беше настоящ казусът с мръсния въздух в София. Пулмологът доктор Александър Симидчиев изясни в студиото на "Денят стартира с Георги Любе...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР