България продължава да е на едно от последните места по

...
България продължава да е на едно от последните места по
Коментари Харесай

Българите не искат да даряват кръв

България продължава да е на едно от последните места по брой на кръводарители в Европа. Опитът на Българската организация за непринудено кръводаряване (БОДК) демонстрира, че у нас всекидневно има дефицит на кръв и кръвни съставки - лечебни заведения и кръвни центрове непрекъснато принуждават близки на потърпевши и пациенти да търсят кръводарители.

Това показват от организацията.

Кръвта няма аналог и фактът, че не се подхващат съответни ограничения, демонстрира, че институциите не се интересуват освен от живота на хората в потребност, само че и от живота на обществото, като цяло, защото съществуването на задоволително кръв е от сериозно значение по време на естествени бедствия, произшествия, повреди, незабавни интервенции, раждания и доста други.

Като част от тактиката си за разрешаване на тези проблеми, Бюро за обслужване на дипломатическия корпус вкара системата Дари кръв за регистрация на доброволни кръводарители и нуждаещи се от кръв. Към момента посредством онлайн платформата и мобилното приложение в системата са регистрирани повече от 1500 доброволни кръводарители от цялата страна, които подаряват безплатно кръв за непознати хора при незабавни случаи и се включват в акциите на сдружението.

Световният ден на доброволния кръводарител се отбелязва всяка година на 14 юни - рождения ден на Карл Ландщайнер, австрийски биолог и доктор, притежател на Нобелова премия за откриването на системата на кръвните групи " А-В-0 ". Денят има за цел да насочи публичното внимание към изключителната значителност на даряването на кръв от доброволни и безплатни кръводарители, както и да им се отдаде заслужена признателност за спасяването на милиони хора всяка година. През 2018 година главната тематика на акцията е " Помогни на някого. Дари кръв. Сподели живота ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР