България продължава да е на едно от последните места по

...
България продължава да е на едно от последните места по
Коментари Харесай

14 юни - Световен ден на доброволния кръводарител


България продължава да е на едно от последните места по брой на кръводарители в Европа.

Опитът на Българската организация за непринудено кръводаряване (БОДК) демонстрира, че у нас всекидневно има дефицит на кръв и кръвни съставки - лечебни заведения и кръвни центрове непрекъснато принуждават близки на потърпевши и пациенти да търсят кръводарители. Кръвта няма аналог и фактът, че не се подхващат съответни ограничения, демонстрира, че институциите не се интересуват освен от живота на хората в потребност, само че и от живота на обществото, като цяло, защото съществуването на задоволително кръв е от сериозно значение по време на естествени бедствия, произшествия, повреди, незабавни интервенции, раждания и други

Като част от тактиката си за разрешаване на тези проблеми, Бюро за обслужване на дипломатическия корпус вкара системата Дари кръв за регистрация на доброволни кръводарители и нуждаещи се от кръв, оповестиха от организацията. Към момента посредством онлайн платформата и мобилното приложение в системата са регистрирани повече от 1500 доброволни кръводарители от цялата страна, които подаряват безплатно кръв за непознати хора при незабавни случаи и се включват в акциите на сдружението. Системата се поддържа и управлява напълно от доброволци на Бюро за обслужване на дипломатическия корпус и даването на помощ, посредством нея е 100% непринудено и безплатно. Регистрацията е изцяло безвъзмездна както на доброволците, по този начин и на нуждаещите се от кръв и става през уеб страницата на Бюро за обслужване на дипломатическия корпус - www.bgblood.org, през мобилното приложение Дари кръв и фейсбук страницата - Бюро за обслужване на дипломатическия корпус / BOVBD. Само за миналата година, Бюро за обслужване на дипломатическия корпус е провела 193 акции за незабавна помощ и намиране на кръводарители с съответна кръвна група, с успеваемост над 91%.

Световният ден на доброволния кръводарител се отбелязва всяка година на 14 юни - рождения ден на Карл Ландщайнер, австрийски биолог и доктор, притежател на Нобелова премия за откриването на системата на кръвните групи „ А-В-0 “. Денят има за цел да насочи публичното внимание към изключителната значителност на даряването на кръв от доброволни и безплатни кръводарители, както и да им се отдаде заслужена признателност за спасяването на милиони хора всяка година. През 2018 година главната тематика на акцията е „ Помогни на някого. Дари кръв. Сподели живота “. За 2018 година за страна-домакин е избрана Гърция, а в Атина ще се проведат формалните празнувания.

Българска организация за непринудено кръводаряване за поредна година e част от отбелязването на Световния ден и насочва вниманието към него от българска страна. Фокусът на събитията е кръводаряването като акт на взаимност. Кампанията има за цел да изведе на напред във времето историите на хора, чиито животи са били избавени посредством кръводаряване, като метод за обосноваване на постоянните кръводарители да продължат да подаряват кръв, както и да насърчи хората в положително здраве, които в никакъв случай до момента не са дарявали кръв да стартират да го вършат.

Част от задачите в стратегия 2020 на Световната здравна организация е до 2020 година всички страни да съумяват да набират нужната им кръв напълно от доброволни и безплатни кръводарители, които експертите афишират за най-безопасната група донори. Към днешна дата 62 страни задоволяват над 99.9% от потребностите си от кръв чрез непринудено безплатно кръводаряване. В България този % към момента е по-малко от 23%. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР